Tavaszi kertészkedés a vaszati segítségével

Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy nem csak a háznak, a lakásnak a minősége hat az életükre, hanem a kerté is.

Ha egy pillanatra félretesszük a Vaszatit, akkor sem kell sokáig magyarázni, hogy mi mindent ad egy szépen gondozott, rendezett kert. Már több, évezredekkel ezelőtt élő bölcs is megfogalmazta: “Ha egy negyed óráig szeretnél boldog lenni, egyél egy jót, ha egy hónapig, akkor nősülj meg, ha pedig egy egész életen át, akkor vegyél egy kertet.”

Ezt a bölcsességet azzal egészíteném ki, hogy “Ha a kerted megművelésénél figyelembe veszed a Vaszati elveit, akkor életed különböző területein – beleértve az evést és a házasságot is – szintén boldogságot érzel egy életen át.” 

A Vaszati elveit átültetni a kertünkre azt jelenti, hogy annak főbb elemeit úgy helyezzük el, hogy azok a lehető legnagyobb harmóniában legyenek a természet törvényeivel. Nem elég tehát szépen gondozni a kertet és sok szép fát, bokrot, virágot nevelni, fontos odafigyelni arra is, hogy a neki leginkább megfelelő helyre kerüljön a kerti tűzrakóhely, a játszótér, a kerti tó. Sokat számít, hogy hol vannak a kertben a nagyobb fák, hol van a gyep, hogy néz ki a kert közepe és annak északkeleti része.

Energetikailag talán a legérzékenyebb kerti létesítmény a kerti tó. A kerti tó legjobb helye a kert északkeleti, északi, esetleg keleti és északnyugati része. Ha a Vaszati elveivel harmonizáló kerti tavat szeretnél, a többi égtájat felejtsd is el.

A kora tavasz a faültetés ideje. Ha szeretnél az idén néhány új fát a kertedbe, a következőket vedd figyelembe:

– A nagyra növő fák legjobb helye a kert déli, délnyugati és nyugati része. Kedvező, ha délnyugaton van a kert legmagasabb pontja, ami lehet egy szép nagy fa.

– Kisebb fák, bokrok kerülhetnek északnyugatra és délkeletre.

– Északra és keletre inkább csak bokrokat és virágokat ültess, fát csak abban az esetben, ha nem lesz magasabb egy bokornál. A nagy fák akadályozzák, hogy a keletről és északról érkező pozitív energiák bejussanak a kertbe.

– Az a legjobb, ha északkeletre és a kert közepére nem kerül fa.

Végül egy jó hír a különböző kertstílusok kedvelőinek:

A Vaszatiban nincsenek szigorú szabályai annak, hogy milyen formákat használhatsz a kertedben. Az utak és az ágyások formája, a kerti tó formája nyugodtan lehet az általad kedvelt stílusra jellemző formájú.

Ha a modern kerteket kedveled, lehetnek az utak egyenesek, a tó vagy medence lehet szabályos téglalap. Ha inkább a természetes, organikus formákat kedveled, akkor lehet az út kanyargós, lehet a tó és a virágágyás szabálytan formájú. Ez nem befolyásolja a pozitív energiaáramlást.

Azt is szabadon választhatod meg, hogy milyen növényeket ültetsz a kertedbe. Választhatsz dísznövényeket, termelhetsz zöldségeket, gyümölcsöket is, ahogy te szeretnéd.

Nagy hatással van azonban az energiaminőségre az, hogy milyen irányba lejt a telek.


Manhertz Edit

vaszati tanácsadó

Oszd meg másokkal is