Teacseppek – A fahéj

A népi gyógyászatban alkalmazása széleskörű, felhasználják emesztési zavarok, étvágytalanság, hányás, hasmenés, menstruációs panaszok, lumbagó, meghűlési panaszok és asztma kezelése esetében is.

A kérget és az illóolajat fito- és aromaterápiás kezeléseknél egyaránt alkalmazzák. A kéreg étvágy és emesztésjavító, gyomorerősítő, továbbá a szájüreg gyulladásos folyamatai ellen sikeresen alkalmazható. Galenusi készítményekben főként íz és aroma javítóként használják. Az illóolaja belsőleg a fertőzések okozta megbetegedések kezelésére, külsőleg reumás bántalmak enyhítésére alkalmazzák.

Mit készíthetünk belőle?

Mézes fahéj: A mézet összekeverjük örölt fahéjjal és lekvár helyett kenyérre kenve fogyasztjuk. Koleszterincsökkentő hatást érünk el vele és védelmet a szívinfarktus ellen. A szívinfarktust átélők is fogyaszthatják, mert könnyíti a légzést és a szív munkáját. A méz és a fahéj keveréke visszaadja az erek rugalmasságát, értelemszerűen idős embereknek javalott a használata.
Ünnepek utáni emesztési gondok enyhítő eledele:
Kettő kanál mézet egy kanál fahéjjal elkeverünk és fogyasztjuk, a gyomorsav túlzott képződését ellensúlyozzuk így.
Pattanás, mitesszer eltávolító szer: Egy kanál fahéjat összekeverünk három kanál mézzel. A nap végezetével lefekvés előtt be kell kenni a pattanásosmitesszeres bőrfelületet 15-30 percig rajta hagyjuk ezt követően langyos vízzel lemossuk. Egy hét kezelés után és a helyes étrend betartása mellett (zsír-fűszer-alkohol… mérsékelt használata mellett) eltűnik a kellemetlenség.

Margit Zoltán

Oszd meg másokkal is