Teacseppek – Zsálya tea

Jelenleg a harmadik fűszerkertemet építem-ültetem és elmondhatom, hogy bár sosem volt gondom a gyógynövények telepítésével, a zsálya különösen hálás növénynek bizonyult. Nem sok gondoskodást igényel, jól tűri a nyarat is a telet is. Metszeni vagy visszavágni sem szoktam, csak a jó nagyra fejlődött leveleket leszedem és a tövükben már ott nőnek a következők.

Teáját nélkülözhetetlennek tartom, a szem gyulladásos betegségeinél, mint a kötőhártya gyulladás, vagy a szájban keletkező betegségek egy részénél, mint az afta vagy a herpesz. Szemre borogatásként inkább ajánlom, mint a kamillát. Az is kiváló gyulladás gátló, de szárító hatása miatt a zsálya kíméletesebben hat. Ha nincs saját növénye otthon a szem borogatására kiváló a filteres tea, hiszen kényelmes megoldás egyenesen a beáztatott filtert tenni a szemünkre.

Szájunk kezeléséhez, egyszerű teát készítek. Egy csészényi teához egy teáskanálnyi szárított növényt használok, ugyanakkor vastag levelei miatt van, hogy főzöm, nem csak forrázom. Teszem mindezt fedő alatt kis lángon és mindössze forrástól számított 5-7 percig. Fedő alatt hagyom annyira kihűlni, hogy kényelmesen öblögetni lehessen vele.

Az erek gyulladására gyakorolt jótékony hatása miatt, érdemes kipróbálni aranyér betegség esetén is, teából készített ülőfürdőként.

Oszd meg másokkal is