HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE
2 nagy paszternák (50-60 dkg)
a töltelékhez:
12 dkg füstölt sajt; 6 dkg dió; 1 kávéskanál só; 1 kávéskanál pirospaprika; 5-6 kakukkfűág levelei vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű; kb. 1 dl zsíros tej vagy tejszín
a rizskörethez:
1 bögre (2,5 dl) barna rizs (1/4 része indián rizs is lehet); 1,5 bögre víz; 1 csapott teáskanál só; 1 evőkanál szárított zöldségkeverék vagy natúr vegamix; 1 evőkanál napraforgóolaj; 6-7 cm-es fahéjrúd
Csábító illat, ínycsiklandó látvány és különleges, gazdag íz jellemzi ezt a tápláló egytálételt, amelyet nem csak vegetáriánusoknak ajánlok szeretettel. Főszereplője a téli zöldségkínálat egyik kevésbé ismert tagja, a paszternák, amelyet füstölt sajttal és pirított dióval egészítettem ki, és némi fahéjjal bolondítottam meg.
A fedelével együtt beáztatjuk a cseréptálat (pataki tálat). Szűrőben átmossuk a rizst, tálkába tesszük, és arra is vizet öntünk.
Meghámozzuk a paszternákot, majd levágjuk az alsó, vékony részét. A többit hosszában megfelezzük, a közepét karalábévájóval kifaragjuk úgy, hogy körülbelül 1/2 cm vastag fala maradjon.
A töltelékhez apróra vágjuk a paszternákból eltávolított részeket. Lereszeljük a sajtot. Néhány szép diót félreteszünk a díszítéshez, a többit összezúzzuk. Az egészet összekeverjük a fűszerekkel és annyi tejjel, amennyitől jól formázható masszává áll össze. Belekanalazzuk a kivájt paszternákba, és a félretett dióval díszítjük a tetejét.
Kiürítjük a cseréptálat, és az aljára terítjük a leszűrt rizst. Felöntjük másfélszeres mennyiségű friss vízzel, beleszórjuk a fűszereket, belecsorgatjuk az olajat. Elrendezzük a tetején a töltött paszternákot, végül ráillesztjük a tál fedelét. Hideg sütőbe rakjuk, 200 fokra kapcsolva 60 percig sütjük, majd 20-25 percig az elzárt sütőben hagyjuk. Ezalatt pergősre párolódik az alján a rizs, átsül a zöldség, és megpirul a töltelék teteje a dióval.