Tűzceremónia, a bőség bevonzása, házassági horoszkóp – Esküvő a mesés Indiában

Íme egy több tízezer éves, bölcs kultúra házassági szokásai. Fodor Kata írása:

  • Szakrális esküvő:

Indiában az esküvői szertartás vallási jellegű, nincs külön polgári ceremónia. Minden egybekelésnek van lelki jellege, valami szép elem, ami által kifejeződik, hogy Isten előtt köttetik a házasság, nem pusztán egy papír, ahogy azt ma sokan gondolják. Ettől lesz az ifjú pár ígérete sokkal komolyabb, szentebb. A tűzceremónia a két fél sorsát, karmáját is egybe köti és nagyon komoly felelősségvállalást jelent a másik fél felé.

  • Esküvő csak szépen, tisztán:

Éppen a tűzceremónia miatt az ifjú pár testileg és lelkileg tiszta állapotban járul az oltárhoz. Nem csak rituális fürdés, hanem az ima is az előkészületek részét képezi – nem csak a testet, az elmét is tisztítani kívánják. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy az esküvő előtti hónapokban a jegyes pár kiemelten figyel a böjtök betartására és a vallásos folyamatok végzésére. A felöltöztetett menyasszony – még a családja és férje előtt – először Isten színe elé járul, a templomban Őneki mutatják meg először a szép arát. A földi életükben ugyanis a hívő emberek igyekeznek az Úr kedvére tenni, nem csak saját vágyaik szerint cselekszenek.

  • Előnyös cselekedetek:

A házasság jellegét – úgy gondolják – maga az esküvő, a házasság napjának körülményei határozzák meg, ezért az ifjú pár igyekszik ezt a napot szép körülmények között, teljességben, bőségben megélni. Ahhoz, hogy áldásokat kapjanak egybekelésükre, a pár és az örömszülők igyekeznek kedvében járni a vendégseregnek, finom ételekkel, italokkal, de a hagyomány része az is, hogy megetetik a teheneket, a szent jószágokat, akik Krisna legkedvesebb állatai, és akiknek minden ember nagyon hálás, hiszen tejével táplál kiskorunktól.
Az adományozás is kedvező cselekedet. Az esküvő napján a pár nem csak kapni, hanem adni is szeretne, így pl. papoknak, bráhmanáknak adnak adományokat a házasulandók. Mások a szegényeknek adományoznak, vagy ételt osztanak a környezetükben élő családoknak.

  • A bőség bevonzása:

Az ifjú pár általában gyönyörű ruhákba öltözik, a menyasszonyt gazdagon felékszerezik és virágokkal díszítik. Ez a gazdagság és bőség kifejeződése, így hívogatják a párok magukhoz a jószerencsét. Sokszor nagyon szegény családok lányaiért is összefognak a falu asszonyai, és hennafestékkel is kifestik a menyasszonyt.

India-Wedding-Tips

  • Kerülik a csupasz fehéret:

Indiában az esküvői szárik színe vörös és arany, ez a bőség, gazdaság, boldogság és a ragyogó tűz színe. Egyszerű hófehéret a lemondott rend női képviselői, a vánapraszthák viselnek csupán, ezért itt elképzelhetetlen, hogy sima fehérben menjen valaki férjhez. A fehér szín azonban jó lehet, ha csipkével, motívumokkal, kövekkel díszítik ki a ruhát.

indianwe

indian-e1384893185761

  • A leány apjának szerepe:

Míg nyugaton divatos, hogy az ifjú pár együtt vonul oltár elé, keleten él a hagyomány, hogy a leány kezét apja, vagy ha ő már nem él, egy idősebb férfi rokon vagy fiútestvér adja a vőlegény kezébe. Ennek oka a társadalmi hagyományban keresendő. Egy nő sohasem létezhet menedék nélkül. Egy leányra valamely férfi családtagnak mindig kötelessége felelősséget vállalni, a leány pedig lehetőség szerint követi a menedéke javaslatait, kéréseit az életben.

  • A tisztelet kifejezése:

„A házasság valójában egy közös együttműködésen alapuló kötelesség, amelyet a lelki fejlődés érdekében a hiteles szentírások határoznak meg.” – írják a védikus szentírások. Ez a kötelesség csak a legnagyobb tisztelettel végrehajtható, ezért az esküvő jelképes elemei közé tartozik az egymás iránti megbecsülés kifejeződése. A férj menedéket ad a feleségének, ezért cserébe a feleség igyekszik követni férje útmutatásait. A férj biztosítja családja védelmét és megélhetését, a feleség pedig az otthon kényelméért és a gyermekekért hoz napi szinten áldozatokat. A két fél ezért tisztelettel adózik egymásnak, amelyet a menyegzőn igyekszenek kifejezni egymásnak, pl. egymás körbejárásával, és megajándékozásával.

  • Házassági horoszkóp:

A védikus, indiai kultúrában a nehéz társadalmi elvárások mellett egy nagyon fontos elem, hogy az ifjú pár horoszkópját már az eljegyzés felmerülésekor elkészítteti a család. Ebből kiderül, hogy a két személy mennyire jól tud együttműködni a hétköznapok során, hol passzolnak és az élet mely területén lehetnek nehézségeik. Ha az összeillőség gyenge, akkor fennáll a veszélye, hogy a két fél nem óhajt együtt élni egy életen át, így a házasságot inkább nem javasolja az asztrológus.

(Forrás: krisna.hu)

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Oszd meg másokkal is