Új élet születése

A várandósság, várás, várakozás egyik legnehezebb időszaka az utolsó hetek, amikor mindenki azt várja, hogy mikor pillantja meg a pocaklakó a külvilágot először! A leendő anya ebben a folyamatban válik anyává.

Mit tehetünk, hogy ez időszak, a vajúdás-szülés minél jobb emlékként maradjon meg?
Erről könyveket lehetne írni, és írtak is! De talán összegezve a legfontosabb a türelem, megértés. Az anyuka egyre feszültebb, egyre jobban fél a rá váró időszaktól, fájdalomtól, babája egészségéért aggódik. Hogy képesek lesznek-e, elég kitartóak lesznek-e a rájuk váró úton. Ez egy csodálatos átalakulás, ahogy egy nőből anya válik!

Ügyeljünk a vízfogyasztásra!

Sokszor tanácsolják a kismamáknak, hogy csökkentsék a víz fogyasztását akkor, amikor túlságosan vizesednek a végtagjai. Én azt tanácsolom, hogy arra kell ilyenkor jobban figyelni, hogy milyen sót fogyaszt, mikor mennyit vizet iszik. Nem egyszerre kell sok vizet inni, hanem folyamatosan pótolni kell a vizet. Mennyiségeket tekintve inkább délelőtt többet, este minimálisat, mert az esti sok folyadék megterheli a veséket és jobban vizesednek a végtagok. Emellett véna tornát is iktassunk be.

Minden nap egy-két alma!

Az alma segít a jó emésztés fenntartásában, illetve vizet is hajt! Illetve a benne lévő rost tartalom segít abban is, hogy a vastagbél jól működjön.

Készüljünk a vajúdásra!

Ha valaki felkészül a rá váró időszakra, akkor nem fél a rá váró feladatoktól, így a vajúdás és a szülés pozitív élményként marad meg a mamában és a babában. Ma már a kórházak indítanak szülésfelkésztő tanfolyamokat, ahol elmondják, hogy az adott helyen milyen protokoll szerint folynak a szülések. Másrészről a védőnő is ellát tanácsokkal, illetve a dúla szerepe az, hogy saját- és tanult tapasztalatai alapján felkészítse a kismamát a szülésre, és az azt követő időszakra. Egy-egy ilyen felkészítő találkozásoknál minden természetes módszer-mód átbeszélésre és gyakorlatban bemutatásra kerül, amivel megkönnyítheti a mama a vajúdást, ami kórházi körülmények között is könnyedén kivitelezhető.

Kérdezz bátran!
Mondhatnánk úgy is, hogy merd az érzelmeidet a felszínre hozni! Ha valamit visszafojt a kismama, az majd a vajúdás és gyermekágyi időszakban jön vissza. Természetesen akkor negatív értelemben. Merd kimondani az érzéseidet, kérj, szólj, a környezeted meg fogja érteni. Ők is kíváncsiak már az új életre, lélekre! Ők is izgatottak, akkor éljétek meg közösen ezt az utolsó várakozási időszakot! Mert felszínre hozni az éréseidet! Ne félj, hisz a sors téged bízott meg azzal, hogy egy új életet hozz a világra! Csodálatos vagy!

Jó egészséget!
Nagyné Szalai Melinda
fitoterapeuta, jóga oktató, dúla
www.melinda-angel.hu

Oszd meg másokkal is