Forradalmi ötlettel állt elő tíz éve az akkor a Tokiói Egyetemen tanuló Gutai Mátyás: olyan házat tervezett, aminek falai vízből állnak – adta hírül a euronews.com. Persze nem szó szerint: szaknyelven folyadékpanel-rendszerről van szó, ami azt jelenti, hogy a szilárd elemekből álló falak belül üregesek, és ezt az üreget tölti ki a víz.

Így néz ki a kecskeméti prototípus:

Tíz évig tartott, míg az ötletből valóság lett. “A mi tégláink a vízcseppek” – ezzel a mottóval alapított az Allwater névre keresztelt vállalatát Gutai Mátyás. Az uniós támogatással elkészült vízház létrehozásában az Allwater mellett Tokiói Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem is részt vett. A prototípus üvegfalai és nem átlátszó falai a bennük lévő víz révén fűtő- és hűtőtestként is funkcionálnak. Emellett a teljes felület a napenergiát is használni tudja.

A tervet már szabadalmaztatták, jelenleg is több céggel tárgyalnak a licenc értékesítéséről. A prototípust augusztus 8-án, pénteken mutatják be Kecskeméten. A kiállítási darab – egy japán teaház méretű pavilion – minden megoldást felvonultat az üvegsaroktól az üvegfalon át az üvegtetőig – mesélte a tervező a Euronewsnak.