Vertikális erdőt először Milánóban építettek, ez 2014-ben készült el: a 112 méter magas ikertornyok oldalain kialakított teraszokra összesen 780 fát és még számtalan bokrot telepítettek.

A Bosco Verticale névre keresztelt ikertornyok sokáig, majdnem 5 évig épültek: a 18 és 26 emeletes toronyházakon összesen 8900 négyzetméternyi terasz van, így a több mint 900 fának, 5000 bokornak és a 10000 talajtakaró aljnövénynek bőven jutott hely.

Most pedig a Hajnal Építészeti iroda tervezi ugyanezt megvalósítani Újpesten, a Szent István tér és a Duna között lévő egykori bőrgyár üresen álló telkére.

A Metrodom Panorama névre hallgató lakónegyed teraszain durván egy köbméteres betonteknőben növekedő, 3-6 méteres fák lesznek a tervek szerint, a többlet terhelés miatt a teraszok teherbírása is speciális lesz.

fuggoleges02

fuggoleges01

A tervezők célja az, hogy a lakókat egyáltalán ne zavarja majd a növényzet, ezért tőlük teljesen független automatikus öntözőrendszerekkel oldanák meg a vízellátást. A kertészetet pedig ipari alpinisták végeznék, hogy a szakembereknek véletlenül se kelljen átmenni a lakásokon.

Az építkezés 2017 tavaszán kezdődik majd, és várhatóan 2018 végén fejeződik be, összesen 650 lakásból állna és a tervek szerint öt év kell majd ahhoz, hogy az erdősített toronyházak elnyerjék a végleges formájukat.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!