Ültess egy fát!

Ültess egy fát, s nem éltél hiába – tartja az ősi mondás. Ahhoz, hogy ennek jelentését valóban megértsük, először nézzük meg milyen fontos hatásai vannak a környezetünkre a fáknak!

Levegő megtisztítása: Legfontosabb hatásnak a szén-dioxid feldolgozását kell tekinteni. 1 hektár 70-80 éves erdő fennállása alatt 900 tonna szenet von ki a levegőből. Egyetlen fa életműködése alatt 20 millió köbméter levegőt képes kémiailag megtisztítani a széndioxidtól. Egy idős fa évi oxigénproduktuma közel 200 kg, vagyis több mint egy ember évi felhasználása. Egy autó évi oxigén-felhasználása 5000 kg, azaz ezt már 30 fa tudja pótolni. A közlekedési lobbi által bőségesen terjesztett adatok közül mindig kimarad, hogy 1 kg üzemanyag elégetése – amelyhez 17 kg levegő szükséges – 12-14 köbméter szennyezett levegőt produkál.

Hőmérséklet szabályozása: Nyári melegben a fák és egyéb növények párolgása 5-6 fokkal is lehűtheti a környezetet, kellemessé téve a parkokban való tartózkodást. A lehűtött levegő helyet cserél a házakon, utakon felmelegedett, ezért könnyebb levegővel. Az így előidézett fuvallat kifújja a port és egyéb szennyeződést a város levegőjéből. A klímaszabályozás fontos eleme, hogy a növényzet a napfénysugárzás egy részének visszaverésével, más részének hőenergiaként való felhasználásával, valamint az éjszakai visszaverődő sugárzás fékezésével kiegyenlített hőmérsékleti körülményeket teremt.

Árnyékhatás: A fák közismert árnyékhatása is kiszámítható. 1 hektár parkterületen 90-110 darab 40-60 éves fával számolva, mintegy 35%-os árnyékfelület várható. Ez jelentős védelmet biztosít az aljnövényzet kiégése ellen. Krisna-völgyben emiatt néhány éve elkezdtük a tehenek legelőterületeinek fásítását.

Szelek megfékezése: A napjainkban egyre erősödő szelek jelentős károkat idézhetnek elő az épületekben, a mezőgazdasági területekben. Ezek megfékezésére jól használhatók az erdősávok, melyek megakadályozzák ezen károk keletkezését. Ezen kívül lényegesen kevesebb a fűtésszezonban a hóveszteség, ha az épület nem egy szélcsatornában található.

Talajerózió megfékezése: A szelek pusztító hatásán túl a fák az esőzés által okozott károkat is csökkentik azáltal, hogy a gyökereik és az általuk védett aljnövényzet által megkötött földet nem engedi elmosni.

Élőhely: Számtalan élőlény számára szolgálnak élőhelyül a fák. Amikor kivágjuk a fákat, azzal megszüntetjük számos madár és rovarfaj fennmaradási lehetőségét. Ezáltal a tápláléklánc megszakadhat, ami pedig sok más fajra is káros hatással lehet.

Zajvédő szerep: Kísérletek bizonyítják, hogy a növényzet a betonfalnál is hatékonyabban véd az egészséget károsító zaj ellen. Zöldterületen a zajvédő hatáshoz még hozzászámítandó a levelek zizegéséből származó, úgynevezett elfedő zaj, ami inkább nyugtató, mint terhelő.

Ezért mindannyian próbáljunk meg minél több fát ültetni azok helyett, amiket papírként, bútorként, tűzifaként, stb. felhasználtunk. Akinek van lehetősége az a saját telkén, kertjében, akinek ez nincs, azok a különböző fásítási programok keretében tudnak javítani ezen a helyzeten.

Premamoya das
http://oktatas.krisnavolgy.hu/

Oszd meg másokkal is