A magyar népmesék tele vannak „sok” varázslatos kifejezésekkel, mint: üveghegy, Hetedhétország, Óperenciás-tenger”. Mit is jelentenek ezek a szavak?

Nézzünk hát bele a „Hol volt, hol nem volt…” titkokba:

Üveghegy

Az ókori észak-babiloni Szippar-ra, a Napvárosra (ma: Tell Abu-Habbah), de Európa legmagasabb hóval, jéggel borított csúcsára, a kaukázusi Elbruszra is utalhat.

Szippar, a vízözönt túlélt öt város egyike volt. Az É-babbarra, az un. „fehér ház, templom volt a város védistene, a sumir UTU, majd a szemita-babiloni Samas napisten tiszteleti helye.

Népmeséink másik üveghegye a Kaukázus lehetett. Örök jég borította csúcsai távolból olyan benyomást keltette, mintha üvegből lettek volna. A babiloni-asszír terjeszkedés elől menekülő sumir-utódok a hófödte Kaukázuson átkelve jutottak Dentumoger-ba, a Don-tövi Magyarországba. Majd a szintén toldalékoló nyelvű népcsoportokhoz a hunokhoz, az avarokhoz, vagyis a magyarok elődeihez csatlakozva jutottak el a Kárpát-medencébe.

Hetedhétország

Az ókori Hettita Birodalomra utal a „Hetedhétország” meseelem. Sok viszontagságon, és több letelepedési kísérlet után a „Hetedhétország”, a Hettita Birodalom szomszédságában, a méd hegyeken át a Kaukázuson túlra vándoroltak.

Óperenciás-tenger

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurtafarkú malac túr…” -kezdődik sok-sok magyar népmese. Az Óperencia, a leggyakoribb meseelem eredete a magyar vezérek korába nyúlik vissza, amikor az avar/ magyar gyepük még az Enns folyó mentén sorakoztak.

A kifejezést általában az „ob der→ober+Enns” összetételének fogják fel. Szószerinti jelentése: az Enns folyón túl, az Ennsen túli terület.

955-ben az Enns Dunába való befolyásától kb.265 km-re az Lech-mezőn I. Ottó szász herceg vezette német csapatok gyalázatosan tőrbecsalták Bulcsúnak és Lélnek három német herceg megsegítésére érkezett hadát. Általános vélemény, hogy Botond seregének és Taksony csapatának harcosain kívül az orruktól, fülüktől, nyelvüktől megfosztott 7 életben hagyott gyászvitéz hozta haza hírét az Ober-Ennsnek, az Óperenciának.

(Forrás: martonveronika.blog.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!