Vallomás

Amikor elkezdtem a Tök Jó Konyhát, szentül hittem, hogy ki fogok tartani az általam kiválasztott diéta mellett és nem fogok csalni, mert az nem jó, és nem egészséges. Tévedtem…Vallomással tartozom nektek.
Az egészséges táplálkozás híve vagyok, ez tény. Minél inkább idősödöm (pont tegnap töltöttem be a 30-at), annál inkább előtérbe helyeződik a helyes táplálkozás a listámon. Ugyanakkor az utóbbi pár hónapban megtanultam valamit – a saját bőrömön!
A diéta szó hallatára sokakat kiráz a hideg. Ha azt mondom egészséges táplálkozás, akkor a legtöbb emberke szeme előtt egy nagy tál saláta jelenik meg. A diétázás, helyes étkezés a köztudatban sajnos olyan szavakat idéz elő az ember fejében, mint tilos, nem szabad, kiiktatni, megvonni, kalória számlálás stb. stb.
Amikor megtudtam, hogy endometriózisom van, elkezdtem bújni az internetet és különböző könyveket, hogy megtudjam, mit ehetek és mit nem, annak érdekében, hogy javulást érjek el az állapotomban. A makrobiotika, különböző endometriózis-diéták, melyekre rátaláltam, bizony sok hasznos és helyes információt adtak. Hálás is vagyok, hiszen minderre építve kezdtem el én is a diétámat. Bírtam is vagy 3-4 hónapig.
Aztán jött a karácsony, a hazautazás, és hát nem kell mondani, jöttek a finomabbnál finomabb magyar ételek. Képtelenség nemet mondani a krumplis tésztának, székelykáposztának, mákos bejglinek – főleg karácsonykor! Persze mondhatjátok, hogy gyenge vagyok és minden csak az akaraton múlik, ez utóbbival egyet is értek. Ugyanakkor, visszatérve Angliába, a főnökasszonyom egyből azzal a felkiáltással fogadott, hogy mennyivel jobban nézek ki, sőt, sikerült egy icipici plusz kilót is felszedni magamra – ami nálam nagy szó! Hogy őszinte legyek, tényleg jól is éreztem magam – a lelkifurdalást leszámítva.
Aztán végig gondoltam ezt az egészet. Kell nekem a diéta? Nem akarok bekötött szemű szerzetesként élni, és minden jót megvonni magamtól, ugyanakkor szeretnék helyesen táplálkozni. Képtelen voltam álláspontot foglalni „az élet túl rövid, élvezni kell” és a „mostantól változtatni fogok, a helyes utat választom” dilemma között. Kis fejtörést követve rájöttem, hogy nem is kell választani!
Nem vagyok dietetikus, szakképzett táplálkozási tanácsadó. Amit tudok, azt önerőből tanultam, tapasztaltam, kutattam – de mindez nem jogosít fel arra, hogy bárkinek is étkezési tanácsokat adjak. Amit viszont határozottan állítok, és ami mellett ezen pár hónap tapasztalásai után letettem a voksomat, az a következő:
Nincs olyan, hogy mindenkinek megfelelő diéta! Nincs olyan, hogy egyfajta életmód mindenkinek megfelel. Se a makrobiotika, se a paleolit, se Norbi hitvallása nem lehet általánosítva tökéletes mindenkinek! Mivel nem vagyunk egyformák!
Leegyszerűsítve: Ha egészséges vagy, nincs semmiféle ételallergiád, betegséged – először is légy nagyon hálás! Másodszor pedig táplálkozz úgy, ahogy az a testednek/szervezetednek/közérzetednek jó! Én személy szerint ez esetben is előtérbe helyezném az egészséges táplálkozást, de csak divatból ne váljon senki teszem azt vegetáriánussá.
Ha bármilyen ételallergiában szenvedsz, például tej vagy liszt érzékeny vagy, akkor ragaszkodni kell egyfajta életformához, a saját érdekedben. Ugyanakkor itt is vannak szintek, fokozatok. Egy barátnőm például glutén érzékeny, ezért gluténmentes diétát vezetett be magának. Ugyanakkor hébe-hóba, bizony rendel egy jó kis pizzát, vagy megeszik pár szelet fehérkenyeret. Mindenki saját maga tudja, hogy milyen szinten áll az ételallergiája, állapota. Ha nem tartozol a legsúlyosabb kategóriába – mely esetben tényleg MINDIG hallgass az orvos tanácsaira –, nos akkor néha-néha belefér egy kis csalás. De hangsúlyozom, NEKED KELL TUDNOD, hogy meddig mehetsz el. Te tudod, hogy mi a jó a testednek.
Részemről az endometriózis egy olyan dolog, amely odafigyelést igényel – természetesen a táplálkozásom terén is. Januárban azonban úgy döntöttem, hogy változtatok a korábbi szigorú, sok-mindent-megvonós-diétámon. Mert a közérzetemnek nem tett jót. Sokat fogytam. Nem voltam energikus. Ma már 80-90%-ban helyesen táplálkozom, ami azt jelenti, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, rengeteg vizet és megfelelő gyógyteákat iszom, előnyben részesítem a hüvelyeseket, halakat, magvakat, gabonákat, igyekszem kiiktatni minden mesterséges alapanyagot, nem fogyasztok tejterméket, cukrot. Azonban ott a maradék 10-20%, amikor bizony becsúszik egy kis sajt kiflivel, egy vagy két szelet Tiramisu… És bár kezdetben lelkiismeret furdalásom volt, hogy „jaj, megszegtem a diéta szabályait!”,  a szervezetem tudja, hogy mikor mire van szüksége.
A leghelyesebb módja a táplálkozásnak az, ha az ember élvezi, amit eszik. Az EGYENSÚLY a legfontosabb és mindenkinek saját magának kell rájönnie, hogyan állítsa be a mérleget. Én személy szerint így érzem magam a legjobban. Ragaszkodom a helyes táplálkozáshoz, de ha teszem azt étterembe megyünk, vagy amikor a párom nagyija vacsorára hív minket, nem fogok külön kosztot rendelni. Szerencsés vagyok, amiért az egészségem megengedi, hogy bármit megehessek. Igyekszem hát ezt az állapotot fenntartani, és olyan életformát folytatni, ami minden tekintetben jó hatással van rám.
A tanácsom az, ha bármilyen étel allergiában vagy bárminemű betegségben szenvedtek, mindenképpen konzultáljatok szakemberrel, és ha szükséges, igenis TARTSÁTOK BE AZ ELŐÍRT diétát! Rengetegen meg/kigyógyultak betegségekből, vagy legalábbis javult sokak állapota, megszűntek tünetek pusztán a helyes, SZEMÉLYRE SZABOTT táplálkozásnak köszönhetően. És ez a kulcs! Tudnod kell, hogy NEKED mi a jó. Ha ezen az oldalon olyan receptet olvasol, amiben teszem azt tojás vagy vörös húsú hal szerepel, de te nem eszed meg, hát ne készítsd el azt az ételt! Számtalan más olyan receptet olvashatsz, ami megfelelő számodra, és amit szeretni fogsz – legalábbis remélem!
Kívánom, hogy mindenki találja meg az egyensúlyt a táplálkozásában! Nekem sikerült, akkor nektek miért ne menne!?
Brigi
www.tokjokonyha.blog.hu

Oszd meg másokkal is