Az omlós tésztából készülő pite talán az egyik legnépszerűbb sütemény. Számtalan töltelékkel készíthető, felhasználhatunk gyümölcsöt, olajos magvakat, túrót, krémeket, az évszaknak megfelelően.
Hozzávalók:
A tésztához (egy kis méretű pite formához):
15 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
7 dkg vaj
egy csipet só
1,
5 ek porcukor
kb.
fél dl hideg tej
A töltelékhez
:
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor (vagy 8 dkg nyírfacukor)
2 ek mazsola
30 dkg túró
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
egy csipet só
A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot. Belemorzsoljuk a vajat, majd hideg tej hozzáadásával tésztát gyúrunk. Amíg elkészül a töltelék, hűtőbe tesszük.
A 3 dl tejből elveszünk egy keveset, és simára keverjük a pudingporral. A maradék tejet feltesszük forralni. Amikor forr, belekeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről,
elkeverjük benne a cukrot, a megmosott mazsolát, a túrót, a sót, a citromlevet és citromhéjat. Kissé kihűtjük.
A tésztát kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb pitetálat. Villával néhány helyen megszúrjuk, majd belesimítjuk a tölteléket. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, 20-25 percig.
Hémangi/vegavarazs.hu