A krónikus dehidratáció, vagyis a túl kevés folyadékbevitel, mint egészségügyi probléma, gyakran rejtve marad, mert tüneteit általában más dolgok számlájára írják fel.

Az első, figyelmeztető jel: a megcsappant energia

A test sejtjei az elsők, amik vizet veszítenek. A sejtekben a víz az energiatermelés elsődleges hajtóereje, ezért már egy apróbb vízveszteség nagy esést eredményezhet az energiaszintben. Azt tudtátok, hogy minden egy százalék vízveszteségnél a sejtjeitekben, az energiatermelés 10%-ot esik.

Második tünet: emésztési problémák

Miden anyag, ami az ételek lebontásáért felelős az emésztési folyamatokban, víz alapú. A savas reflux okának a túl sok gyomorsav termelődését hiszik. Bár igazából gyakran a krónikus dehidratáció miatti túl kevés gyomorsav az igazi ok. Ha ugyanis a gyomornak nincs elég sava az emésztéshez, akkor az étel túl sokáig marad a gyomorban és elkezd felfelé nyomódni valamennyi gyomorsavval együtt.

Dr. Batmanghelidj a dehidratáció úttörője és kutató a „Víz az egészségért a gyógyulásért és az életért” című könyvében említi, hogy a gyomorégés és az emésztési zavarok a dehidratáció tünetei és végül gyomorfekélyhez vezetnek. Ez a fájdalom a tested módszere arra, hogy elmondja neked, hogy nagyon szomjazik. Néha a fájdalom nem komoly, csak a has felső részében érzünk némi kellemetlenséget. Néha pedig intenzív fájdalom van a vakbél körül, akár vakbélgyulladásnak is tűnhet, és néha a bal oldalon fáj a vastagbél fölött.

A székrekedés is ugyancsak a dehidratáció tünete.

Az emésztési folyamatok, az étel cseppfolyósításához és lebontásához, hogy a tápanyagok kivonhatóak legyenek belőle, sok vizet igényelnek. A test a szükségleteitől függően újra felhasználja ennek a víznek a nagy részét. Minél dehidratáltabb a test, annál jobban lelassítja a salakanyagok áthaladását az alsó bélszakaszon, hogy több vizet tudjon elvonni. Ez okozza a székrekedést, ami krónikussá válhat és aranyérhez, divertikulumokhoz (a vastagbél falán létrejövő kitüremkedések, vérzéssel, gyulladással járhat), duzzanatokhoz, vastagbélrákhoz vezethet.

Ahogy a kónikus dehidratáció fennmarad és elmélyül, úgy a test túlélési módszerei aktivizálódnak, hogy megőrizzék a vizet a létfontosságú funkcióknak. Batmanghelidj állítja: „Öt különböző állapot van, ami a dehidratáltság állapotát és az adagolási folyamatok működését jelzi…

  1. asztma,
  2. allergia,
  3. magas vérnyomás,
  4. székrekedés és a
  5. II.-es típusú cukorbetegség.

Ezek az állapotok, mind a maguk módján, segítenek a testnek, hogy megtartsák a vizet és/vagy megvédjék a test létfontosságú területeit a dehidratáció pusztító hatásaitól.

(Forrás: eletem-es-hatarai.blog.hu)

Vedd észre a tested visszajelzéseit, amik jelzik a dehidratációdat!

Hasznosnak találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!