Virágesszenciákkal az egészségért

A Bach-virágterápia egy nagyon kíméletes, de annál hatásosabb módszer a lelkünk karbantartására. A virágterápiát dr. Edward Bach az 1930-as években dolgozta ki. Észrevette ugyanis, hogy bizonyos növények rezgése megfelel bizonyos lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, szert kaphatunk.
Edward Bach homeopata orvosként kezdte pályafutását. Módszerének lényege a homeopátia magasabb rezgésre való felemelése és lényeges leegyszerűsítése. Míg a homeopátia, szinte végtelen számú szerrel dolgozik, addig a Bach virágterápia 38 archetipikus, vagyis ősi lelki problémára kínál gyógyírt. Ebből a 38 lelki típusból lehet kiválasztani a számunkra szükséges elixírt.

A betegség szerinte a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető. Az eszenciák mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. Alkalmazhatóak a következő esetekben:

  • A lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása
  • Lelki stressz helyzetek és életkrízisek kezelése
  • Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
  • Alkati sajátosságok felismerése és korrigálása: a személyiségfejlesztés eszközeként.

„Nem leküzdeni, hanem átalakítani.” – ebbe a mottóba sűríthető Edward Bach gyógyítói hitvallása.
Dr. Edward Bach a virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az esszenciák készítésére. A virágesszenciák leginkább oldat formájában kerülnek forgalomba.

Edward Bach víziója az volt, hogy a Bach virágesszenciák legyenek ott minden család szekrényében, mivel a konkrétan megfogalmazott érzelmi reakciókon keresztül egy hétköznapi ember is ki tudja választani, hogy családtagjainak, barátainak milyen szerre van szüksége.

Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre.
A Bach-virágesszenciák szedése során semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az esszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van, félrekezelésre sincs lehetőség. Ha nem megfelelő esszenciát választottunk, nem lesz semmilyen hatással ránk.
Az alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek,mind a gyermekek, kismamák számára biztonságos kezelési módszer.
A Bach-virágterápia önmagában is megállja a helyét, de hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is.

Muszka Evelin

Oszd meg másokkal is