Bár a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, mégis ajánlom mindenkinek ezt az ízletes, ugyanakkor nagyon egészséges levest. A zeller rendkívül sok szerves anyagot, sót tartalmaz, és ezek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. A zeller vagy zellerlé nagyszerű segítség allergia, pikkelysömör és ekcéma esetén, de remekül alkalmazható a tüdő tisztítására, idegnyugtatásra vagy vízhajtásra is. Ha alvás előtt iszunk egy kevés mézes zellerlevet, egészen biztosan nyugodt álmunk lesz.
Hozzávalók: 2 ek olaj; ½ kk asafoetida; 1 nagy fej zeller; fél alma; 1 nagyobb krumpli; 2 dl tejföl; 2 dl tejszín; ½ kk frissen őrölt bors; ½ kk szerecsendió; 1,5 kk só
Előkészítjük a zöldségeket, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk a zellert, a krumplit és az almát. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zeller-, krumpli- és almakockákat, majd pár percig dinszteljük. Felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha megfőtt, az egészet leturmixoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, a borsot, a szerencsendiót és a sót, majd újra felforraljuk. Ha túl sűrű, most még tehetünk hozzá vizet. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.