Zöld karácsony

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarlóéletmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie.Ha szeretnénk valóban zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet,sokat tudunk mi is tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.Számos tevékenységgel hozzájárulhatunk már advent idején,karácsony napján és azt követően is, hogy a karácsonyunk minden szempontból zöld legyen.

Kinek, mit vegyünk?

Karácsonykor ajándékokkal is kedveskedünk szeretteinknek. Hogyan tegyük mindezt öko módra, hogyan ajándékozzunk tudatosan? Érdemes személyre szabott ajándékokkal meglepni szeretteinket, ezért az előzetes listakészítés legyen az első lépésünk, melyben végiggondoljuk és leírjuk, hogy kit mivel lepünk meg. Ajándékozzunk szeretetteinknek élményeket tárgyak helyett, hiszen sokunknak a legjobb ajándék, nem kézzelfogható. Ha párunk szeret főzni,lepjük meg egy páros főző tanfolyammal, ha utazni szeret,szervezzünk mi magunk egy kirándulást, vagy kísérjük el egy színházi darabra, ha rajong a művészetért. Ha pedig túlteng bennünk az alkotni vágyás, készíthetünk mi magunk is régiből valami újat ajándékként, mert az ajándékozásnak nem kellene feltétlen a pénzköltésről szólni. Nézzünk körül szekrényünkben, biztos van pár olyan régi ruhadarab, amit már nem használnánk, de kisebb átalakítással új ruhát, vagy abból textilékszert, lakásdekorációkat készíthetünk barátainknak,családunknak! Bevált receptek állnak már rendelkezésünkre, ha házilag, természetes alapanyagból készült kozmetikumot szeretnénk ajándékozni. Ezzel nemcsak a „puszta tárgyat”,hanem az időnket is ajándékozzuk, ami rohanó világunkban az egyik legnagyobb kincsünk is.

Legjobban tesszük, ha megfogadjuk Oren Arnold tanácsait, kinek karácsonyi ajándékötletei valóban szívhez szólóak:

az ellenségednek megbocsátás,
az ellenfelednek türelem,
a barátodnak szeretet,
a partnerednek szívesség,
mindenkinek jóindulat,
minden gyermeknek egy jó példa,
magadnak tisztelet.”

Tovább tudjuk zöldíteni az ajándékozást, ha idén elhagyjuk a túlzott csomagolást, vagy minimalizáljuk azt! Ma már könnyen beszerezhetünk újrahasznosítható papírdobozokat erre a célra, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ha pedig jó a kézügyességünk, régi cipős dobozokból és újságokból mi magunk is  gyönyörű adventi dekorációs dobozokat készíthetünk. Képeslapot, üdvözlőkártyát ugye eszünk ágában sincs már küldeni?! Lehet, bele sem gondoltunk, hogy a csillogó-villogó kis színes kártyák miatt, amit az ünnepek után úgyis eldobunk, évente több ezer fát vágnak ki. E-mailen, telefonon ma már szinte mindenki elérhető és gyorsabb, környezetbarátabb megoldás is, mint a postai levélfeladás.

Ünnepi menü

Évközben is sokszor kihívást jelent odafigyelni étkezési szokásunkra, ünnepekkor ezt megtenni, még nehezebb. A családi ünnepi vacsorák, céges karácsonyi partyk elkerülhetetlenek, de ha mi magunk készítjük el az ünnepi menüt, törekedjünk rá, hogy helyi termékeket vásároljunk, ezzel is óvva a környezetünket. A mennyiségre is figyeljünk oda, mert ünnepkor gyakran túlzásokba es(z)ünk. Sokszor egy hadseregnek is bőven elég étel kerül az asztalra, a maradék meg megy a kukába, mert másnap már új menüt készítünk. Gondoljuk hát át mind vásárláskor, mind az ételek készítésekor a reális mennyiséget, kerüljük el a felesleges pazarlást!

Karácsonyfát ökosan!?

Karácsony sokunk számára elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. Nem is kell erről lemondani, de lehet karácsonyfánk úgy is, hogy nem vágatunk ki minden évben egy élő fát csak ez okból kifolyólag. Környezettudatos megoldás karácsonyfára a visszaváltható, gyökeres karácsonyfa. A kivágott karácsonyfák helyett még a műfenyők is zöldebb megoldásnak bizonyulnak. Karácsonyfánk dekorációjánál nézzük meg, mi maradt régről, akár a nagyszülőknél is érdemes körbenézni, mert örök divat a retro. Alkossunk saját kézzel díszeket az idén! Számtalan helyen juthatunk ma már hozzá természetes alapanyagokhoz, előre gyártott sablonokhoz, így egy cseppnyi kreativitással és egy kis idővel mi magunk is elkészíthetjük a karácsonyi díszeinket és az adventi koszorúnkat is. Bármit, amit kézzel készítünk és közben beleadjuk szívünket, figyelmünket, annak párja nem lesz egyetlen áruház polcán sem.

Ünnepi ruhában ökosan!?

Ne csak Szenteste, hanem karácsony mindkét napján, a céges karácsonyi ünnepségen és a barátokkal való karácsonyozáskor is elegánsan és egyben zölden öltöztessük fel magunkat és mutassuk meg a legszebb ünnepkor is, hogy az eleganciának, a divatnak és a környezetvédelemnek bizony nem kell különválnia egymástól.

Számtalan ünnepi kollekció létezik már a magyar piacon is, ha még nincs a szekrényünkben öko ruha, itt a remek alkalom, hogy megjutalmazzuk magunkat egy elegáns, ünnepi kollekcióval, hogy elmondhassuk magunkról, hogy idén bizony mi is zöldként ünnepeljük a karácsonyt!

Devecsery László szavaival kívánok minden kedves Olvasónak és hozzátartozójának Békében és Boldogságban teli zöld karácsonyt!

Megmaradjon bennünk
karácsonynak fénye,
szent örömben éljen
világ minden népe!”

Havasi Patrícia

www.havasipatricia.hu

Oszd meg másokkal is