Kapirgálunk már a kertben, rendezgetjük a vetni való magokat, birizgáljuk a növényeket. Így járt a konyhai bazsalikomom, petrezselymem is. Nem volt elég a fény még nekik, így megnyurgultak, át is ültette őket a házi kertész és meghagyta, hogy vissza kell őket vágnom.
Gondolkodtam rajta, hogy mihez kezdhetnék vele. Jó lett volna egy pestós tésztára vagy pizza alapnak is, de annyira üde illatuk volt, hogy teljes tavaszi kedvem lett tőle. Azt akartam, hogy ezt a friss illatot palackba zárhassam és szagolgathassam, ízlelgethessem addig, míg be nem köszönt az igazi tavasz! Így lett belőle fűszerolaj! Ha szeretnéd te is elkészíteni, így csináld:
Hozzávalók:
-1 liter napraforgó olaj
-2 marék bazsalikom
-1 marék petrezselyem
-színes bors
-egész csili
-1 bio citrom héja
-3 csepp citrom illóolaj
-3 csepp bazsalikom illóolaj
Megdobtam még egy kis kanál házi provance-i fűszerkeverékkel, de ez elhagyható, mert a friss fűszereké a főszerep! Az illóolajok segítik, hogy tartósabb legyen, ne punnyadjon meg a növény benne.
Hagyom pár napig állni, aztán átszűröm, majd a szűrleményből csinálok egy jó pennét!
Az olaj meg isteni lesz salátára, szendvicsekhez, zöldséget grillezni…
Károlyi Bánki Viktória
ájurvéda terapeuta