Hétvégén nagyon finom kesudiót vettem a piacon. Szép barnára pörkölt, selymes ízű, és nem túl sós. A kesudió (Anacardium occidentale), az olajos magvak közé tartozik és kiemelkedő egészségügyi hatásai vannak. A kesudióban található legfontosabb vitaminok, elemek: B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén és cink. A kesudió gazdag B vitaminokban, melyek segítenek az idegek és izmok megfelelő működésében, és szabályozzák az étvágyat.
A kesudió természetes jódforrás, melyet azért érdemes a jód pótlása céljából fogyasztani, mert Magyarország jódban szegény terület, ezért ahogyan tudjuk, pótoljuk a jódot. A kesudió fogyasztásával jódot is juttatunk a szervezetbe, mely a jódhiányból fakadó betegségek megelőzését szolgálja.
A kesudió gazdag magnéziumban, ami idegesség esetén nyugtatóan hat, egy komoly vizsga előtt elrágcsálni egy marék kesudiót mentőöv lehet. Nyugtató hatása érvényes a pihentető alvás megteremtésekor is, amikor valaki feszült, ingerült lefekvés előtt, 10-15 szem kesudió elfogyasztása után megnyugszik, és másnap kipihenten ébred.
A kesudió gazdag cinkben, ami az immunrendszer helyes működéséhez szükséges, meghűléses időszakokban a cinket pótolhatjuk táplálékkiegészítő készítményekkel, melyek segítenek a betegség gyors leküzdésében, de a kesudió fogyasztásával természetes módon vértezhetjük fel immunrendszerünket a kórokozókkal szemben.
A
kesudió gazdag kalciumban, a csontok építőkövét jelentő
ásványi anyagban. Éppen ezért a csontritkulás megelőzése
céljából is fogyasztható a kesudió. Emellett gazdag vasban,
mely a vashiánnyal küzdők számára nyújthat megoldást. A
kesudió tartalmaz olyan zsírsavakat, melyek a koleszterin-szintet
csökkentik.
A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára
gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be, miszerint a
rendszeres kesudió fogyasztás csökkenti az éhségérzetet,
ezáltal kevesebbet eszik a fogyni vágyó.
Fontos
megemlíteni, hogy kesudió kizárólag csak egy éves kor felett
adható a kisbabáknak, mivel a piciknél az idő előtt adott
kesudió, a mogyoróhoz hasonlóan allergiát vált ki. Tapasztalatok
azt mutatják, hogy még súlyosabbat, mint a mogyoró. A kesudióra
allergiás gyerekeknél minden kesudió-fogyasztás után az alábbi
tünetek jelentkeznek: gyakori zihálás, esetenként extrém
nehézlégzés és eszméletvesztés is előfordulhat. Az allergia
nagy kockázatot jelent a súlyos szív-érrendszeri betegségekre
is.
Tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi
anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából
igen lényegesek. A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik,
Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese- és bab
alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk
a legfontosabbakat ezek közül!
1.
Megelőzi a rákot
A
flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes
harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A
proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a
kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák
kialakulásától is távol tart. Ez az egészséges kesudió egyik
legfőbb előnye!
2.
Védi a szívet
Sokakat
visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió
hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes –
zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon
egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok
jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák
kialakulását.
3.
Csökkenti a vérnyomást
A
kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a
vérnyomást.
4.
Segít a hajnak
A
réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában
segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a
hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet!
5.
Egészséges csontok
A
kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok
egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben
az ásványi anyagban!
6.
Egészséges idegek
A
magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a
kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is
relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium
éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas
vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy
csak a főbb gondokat említsük.
7.
Meggátolja az epekövek kialakulását
A
kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekövek
jelentkezését.
8.
Segít a fogyásban
A
kesudió hízlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a
közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót
hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél
kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.
9.
Antioxidáns
A
szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag
számos enzim működésében szerepet játszik.
10.
Segíti az emésztést
A
kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is,
valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.
11.
Vitaminban gazdag
A
kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav,
tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a
szideroblasztos vérszegénységtől például vagy a pellagra nevű
bőrbetegségtől.
12.
Egészséges íny és fogak
Mivel
a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből
következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is
gondoskodik.
13.
Kellemes alvás
Változókor,
menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák
zavartalanok legyenek.
14.
Harcba száll a szabad gyökökkel
A
kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és
megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi
problémákat okoznak.
15.
Makuladegeneráció
A
kesudió hatása ugyancsak, hogy képes szűrni a nap UV-sugarait és
megvédeni bennünket a makuladegenerációtól.
Érdemes
tehát fogyasztanunk ezt a mutatós és kellemes ízű diót!
Bármikor felszolgálhatjuk otthon, főétkezések közt ideális
éhségcsillapító. Ízletes kesukrém is készíthető belőle, ha
leturmixoljuk egy kis vízzel. A sós, pörkölt kesu enyhén
töpörtyűs ízű, mártásokhoz kiváló, a nyersből pedig akár
tortakrémet vagy nyers pudingot ks készíthetünk, édes
fűszerekkel.
A kesudió (Anacardium occidentale) Amerika
trópusi részén őshonos örökzöld növény termése, mely a
mangó, a pisztácia és a mérges cserszömörcék rokona. Angol
elnevezése (cashev) portugál felfedezőktől származik, akik a
dióféle felfedezésekor (1578) a bennszülöttek „acaju”
(„összehúzza a szájat”) szavát alakították át kissé.
Ez utóbbi arra utal, hogy a kesudió fás, szürkésbarna, sima
csonthéja olajtartalmú, ami összehúzó hatású.
Fája
termetes, maximum 10-15 méter magasra nő, jól bírja a trópusi
körülményeket, és akár 30-40 évig is elélhet. Kérge durva, a
sérült fatörzs sárgás, gumiszerű, antiszeptikus anyagot választ
ki. Virága illatos, narancsos rózsaszínű. A növények 3-5 éves
korban fordulnak termőre, és a kifejlett fákról 5-50 kg diót
lehet szüretelni. A termések bab- vagy vese alakú, csonthéjas,
1,5-2 cm hosszú magok, amik a kesualma csúcsán ülnek. A kesualma
(vagy kesugyümölcs) éréskor erősen duzzadt, 5-10 cm nagyságú,
körte alakú, lédús, sárga vagy vörös héjú áltermés.
A
fő kesutermesztők: Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és
Tanzánia, a világ kesutermelésének felét azonban India adja.
Miért
jó? Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink
elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést,
vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel
szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs
fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas
vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt
idegeket.
Zsírban és fehérjékben gazdag, telített
zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi
diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz.
Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek
kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.
Hogyan
fogyasszuk? Magában sózva vagy cukrozva fogyasztjuk,
receptekben bármilyen dióféle helyettesíthető vele. Kesuvajat
akár otthon is készíthetünk belőle: 2 csésze sótlan, pirított
kesudióból, 2-3 evőkanál olajból, kevés sóból és cukorból
turmixgépben pépesítjük.
A kínai konyha dobva-rázva
sütött ételekhez használja, és a pirított dió remekül passzol
salátákhoz, zöldséges ételekhez is. Vaszabihoz (japántorma)
adva, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütőben pirítva
egzotikus csemegét kapunk. Mivel magja olajban gazdag (45
százalékban olajat, 20 százalékban fehérjét tartalmaz),
étolajat is préselnek belőle.
Légmentesen lezárva, száraz
helyen tároljuk. Magas olajtartalma miatt romlékonyabb a többi
diófélénél, ezért az sem baj, ha hűtőben tartjuk. A dió
allergizálhat, akárcsak a növény többi része (levél, olajak,
kéreg stb.).
Érdekesség: a kesufa terméséből a kesualmát
ritkán használják fel, ám Brazíliában levét frissen vagy
erjesztve isszák. Szintén a brazilok találmánya, hogy áltermésből
befőttet, dzsemet, szörpöt is lehet készíteni.
A
friss vagy fagyasztott kesualma leve a Dél-Amerikaiaknál legalább
olyan népszerű, mint Észak-Amerikában a narancslé, de annál
tízszer több C-vitamint tartalmaz.
Az esőerdők
bennszülött törzsei számos betegség ellen használják a fa
minden részét: az amazóniai tikuna törzs a gyümölcslevet
influenza elleni orvosságként ismeri, leveléből és kérgéből
pedig hasmenés ellen készítenek főzetet. A mag mérgező (külső)
héjából a szurinámi törzsek féregirtó gyógyszert készítenek,
Brazíliában pedig hüvelyváladékozás ellen javasolják,
hüvelyzuhanyként. Leveléből tea is készül, ezt szájfekély,
mandulagyulladás és torokproblémák esetén adják a
betegeknek.
A kesu olajából ipari feldolgozás után
festékeket, lakkokat, ragasztókat gyártanak.
Gauranga
személyi edző, táplálkozási tanácsadó