Álmatlanságban szenvedsz? Segít az ájurvéda

Ritkán hallom mostanában, hogy „köszönöm szépen, jól alszom”, legtöbbször vagy álmatlanságra vagy aluszékonyságra panaszkodnak az emberek.
Természetesen ez is kizökkent világunk egy tipikus tünete. Ha ájurvédikus oldalról vizsgáljuk a problémát, rögvest magyarázatot is kapunk rá. Az álmatlanságot általában a diszharmonikus váta dósa okozza, míg az aluszékonyság jellemzően egy kapha túlsúlyos állapotot takar. Az alkati tényező ezt csak erősíti. Ha valaki prakritijében a váta az uralkodó, az jellemzően az álmatlanságra lesz hajlamos, ha nincs harmóniában, ez a tünetei közt elsőkét jelenhet meg. Míg ha valaki kapha alkatú, akkor tudatosan kell az alvás idejét korlátozni (ha ez válik szükségszerűvé) mert ők hajlamosak leginkább a túlalvásra.
Persze megoldást is ajánl az ájurvéda, hogy harmonizáljuk a túlsúlyba került dósánkat.
Aluszékonyságra (a kapha diéta mellett) érdemes kipróbálni a kálmosgyökér teát gyömbérrel 2:1 arányban. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy bögre vízhez adunk fél kávéskanál kálmosgyökérport és egy negyed kávéskanál gyömbérport és ebből készítünk főzetet.  Kis lángon fedő alatt főzzük forrástól számított 15 percig.
Az álmatlanság illetve a váta dósa harmonizálására talán a legjobb ájurvédikus szer az ashwagandha, azaz a farkascseresznye, amit ma már nálunk is be lehet szerezni. Az ashwagandhát macskagyökérrel keverve 1:1 arányban készítsünk főzetet az imént említett módon, és lefekvés előtt 30-40 perccel kortyoljuk el.
Ha az álmatlanság csak alkalmi, nem régóta áll fenn, akkor egyszerűbb módszerek is beválhatnak.  A váták és pitták kipróbálhatják a meleg tejet édesköménnyel vagy szerecsendióval (negyed kávéskanállal 1 bögre tejhez forralva).

Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

Oszd meg másokkal is