Barna mártásos raguhoz:
Minden, amit találunk…
– 1 répa
– 1 fehér répa
– pici karfiol
– 1 vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– egy kis doboz paradicsom püré
– fűszerek: só, bors, mustár, nád cukor, babérlevél
– szejtán felkockázva (fejenként 10 dkg)
Elkészítése:
– a hagymát olajon lepirítjuk
– adunk hozzá 1 evőkanál cukrot, hogy karamellás íze legyen – ehhez adjuk a felkockázott zöldségeket
– a paradicsompürét, fűszereket és vizet
– mártást főzünk, majd amikor minden megpuhult, akkor összeturmixoljuk
– a végén hozzáadjuk a szejtánkockákat
Zsemlegombóc
– kb. 30 dkg fehér tönköly liszt
– fél csomag élesztő
– 1 dl növényi tej
– 2 evőkanál kóluszzsír
– pici nádcukor
Elkészítése:
– az élesztőt a növényi tejben felfuttatjuk
– a liszthez adjuk a többi összetevőt, és még annyi vizet, hogy egy közepes keménységű tésztát
kapjunk
– egy lábasban vizet forralunk, fölé teszünk egy szűrőt (ne érjen a vízbe), majd gombócokat
formálunk, és a szűrűbe tesszük (lehet konyharuhába is tenni, hogy ne ragadjon le). Lefedjük, hogy
készre „pároljuk”.
– kivesszük a gombócokat és felszeleteljük
Nagyné Szalai Melinda
blog:melinda-angel.blogspot.hu