HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre)
- ½ fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- 5-6 db sárgarépa
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 db (bio) zöldségleves kocka, Himalája só, őrölt fekete bors, ½ tk őrölt szerecsendió
- tökmag és/vagy fenyőmag levesbetétnek (tészta helyett)
- ½ érett avokádó (elhagyható)
- A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágva olívaolajon megdinszteljük.
- A répákat miután meghámoztuk, kockacukor méretű kockákra feldaraboljuk, majd hirtelen lepirítjuk az olajos hagymán.
- Az egészet felöntjük bő vízzel úgy, hogy kb. háromszor annyi víz legyen rajta, mint ameddig a répakockák érnek. (1/4-ed száraz anyag, 3/4-ed víz arányban.) Mehet bele a só, bors, leveskocka és az apróra vágott friss petrezselyem. Fedő alatt puhára főzzük kb. 30 perc alatt közepes lángon.
- Miután puhára főtt a répa, belereszeljük a friss gyömbért, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Belekockázunk ½ db érett avokádót (lágy és krémes lesz tőle, de elhagyható), majd hozzáadjuk a friss citromlevet.
- Az egészet kézi botmixerrel krémessé varázsoljuk, majd még egyszer összeforraljuk a hozzávalókat. Olajos magvakkal pl.: tökmaggal, napraforgómaggal, fenyőmaggal tálalhatjuk a meleg krémlevest.
Megjegyzés: Készítettem már a citrom helyett mandarinnal is ezt a levest. Így is nagyon finom volt! Ebben az esetben mag nélkül kockázzuk bele a mandarin húsát a levesbe, mielőtt összeturmixoljuk.
Hanis Szonja