Csirág

A csirág – vagy közismertebb nevén a spárga – a tavasz első friss földajándékaihoz tartozik. Sajnos kissé mostoha, mert igen kevesen ismerik és fogyasztják, pedig az egyik legfinomabb zöldség. Ráadásul nagyon kevés főzést igényel, mondhatni villámételek készülhetnek belőle. A zöld fajta a kedvencem, mert az ízét is jobban szeretem, és ezt nem kell hámozni sem, mint a fehéret. A csirág vásárlásánál rendkívül fontos a frissesség, mert nagyon hamar fássá válik. Ezért úgy kezdjük a feldolgozását, hogy megfogunk minden darabot az egyik kezünkkel a közepénél, a másik kezünkkel pedig a nem virágos végét fogjuk meg, és finoman meghajlítjuk őket. Ahol elpattan, onnantól fás – azt a részt vagy félretesszük zöldségalaplé ízesítéséhez, vagy eldobjuk.

A csirág minél egyszerűbben van elkészítve, annál finomabb, annál inkább érvényesül az íze. Mivel nagyon friss darabokhoz nem igazán lehet hozzájutni, ezért a főzővizébe mindig tegyünk cukrot is, így lesz kerek és a nagyon frissen szüreteltéhez a leginkább hasonlatos íze.

Hozzávalók 1-2 főre:
1 csomag zöldspárga (0,5 kg),
a főzővízbe: 1 csapott teáskanál só és 2 csapott teáskanál kristálycukor,
az öntethez: 1/3 csokor petrezselyem, 1/3 csokor kapor, 1/3 csokornyi friss tárkony vagy
oregano, 4-5 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 mokkáskanál tökmagolaj, pár csepp citromlé.

A csirágokat a fentiek szerint elpattintgatjuk, majd forrásban lévő sós-cukros vízbe tesszük úgy, hogy a virágja nem ér bele a vízbe. Főzzük körülbelül 10 percig. Közben elkészítjük az öntetet: az olajokat jól elkeverjük a citromlével, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket is.

A kész csirágot tányérra tesszük és meglocsoljuk a finom öntettel.

Amilyen egyszerű, olyan finom. Ha van nagyon jó minőségű, nagyon finom olívaolajunk otthon, akkor azzal érdemes készíteni. Ez az adag 1 fős, de ha köretként vagy előételként adjuk asztalra, akkor 2-3 főnek is elég lehet.

Ehetjük így önmagában is pirítóssal, vagy készíthetünk mellé egyszerű párolt rizst vagy hajában sült burgonyát például.

Duende
szellemafazekban.blogspot.com

Oszd meg másokkal is