Hozzávalók: (kb. 20db-hoz)
1db közepes répa
1 csomag mini mozzarella
1 kisebb üveg fekete olajbogyó
20 db fogpiszkáló
A répából vágunk egy 2mm-es szeletet, kivágunk belőle egy cikkelyt, az lesz a pingvin csőre. Egy olajbogyót elfelezünk, és beleteszünk egy félbevágott mozzarellát, vigyázva, hogy az olajbogyó ne repedjen el. A másik fél olajbogyóba belehelyezzük a csőrt, és egy fogpiszkálóval összetűzzük.
ÁJULT IMÁM – IMAM
BAYILDI
Az ájult imám húsmentes (vegán) török étel, melynek nevéhez legenda is társul, miszerint az imám a felesége által készített étel illatát megérezve ájultan rogyott össze. Profánabb változatban az imám nem az étel illatától, hanem a felesége által használt, akkoriban méregdrága olaj mennyiségétől ájult el. A valós történetet nem tudjuk, de az biztos, hogy ez az étel ma egyáltalán nem drága, nem is bonyolult, az viszont igaz, hogy az illata mesés, és talán az egyik legfinomabb padlizsánétel.
Hozzávalók 2 személyre
• 2 padlizsán
• 3 lila hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 babérlevél
• 1 evőkanálnyi majoránna
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 25 dkg paradicsom
• 5 dkg mandulaforgács
• 1 nagy csokor petrezselyemzöld
• só
• őrölt bors
• 5 evőkanál olívaolaj
a tálaláshoz:
• petrezselyemzöld• lila hagyma
A padlizsánokat megmossuk, majd hosszában kettévágjuk. Kanállal kivájjuk a belsejüket úgy, hogy a héjuk sehol ne lyukadjon ki. A hagymát pici kockákra vágjuk, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a fel-kockázott paradicsomot, a babért, a majoránnát, a fahéjat, majd a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a felaprított petrezselymet és a mandulát. A kivájt padlizsánokat tűzálló tálba fektetjük, a paradicsomos ragut belekanalazzuk. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor petrezselyem-zölddel és mandulával szórjuk meg.
Www.kifoztuk.hu
Karobos-fügés hab
Hozzávalók:
3 szem füge
1 evőkanál karobpor
½ dl tejszín
1 evőkanál méz
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
Elkészítése:
A füge szárát levágjuk és apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és krémes állagúra turmixoljuk. Kis tálkákba téve fogyasztjuk. Megjegyzés: A karobot a szentjánoskenyérfa hüvelyes terméséből állítják elő. A kakaóhoz hasonló barna színű por,de annál sokkal előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik. Bioboltokban kapható.
Kálmán Renáta
www.lettudatos.com