Hozzávalók (4 személyre):
– 20 dkg fekete rizs (nálunk ázsiai fűszereket árusító boltokban és bioboltokban szerezhető be leginkább, de kapható a nagyobb szupermarketekben is)
– 2 dl kókusztej (általában dobozos formában kapható, a nagyobb élelmiszerboltok többnyire árusítják)
– 2 dl tejszín,
– csipetnyi só,
– 1 citrom,
– 1 vaníliarúd,
– 3-4 evőkanál cukor (legjobb hozzá a nádcukor, de jó sima kristálycukorral is, ha nincs vaníliarudad, a cukor egy részét helyettesítsd vaníliás cukorral).
– Én teszek bele 5 dkg mazsolát is, de az elhagyható.
A fekete rizst megmossuk, és annyi vízben, amennyi duplán ellepi, csipetnyi sóval föltesszük főni, mint a hagyományos fehér rizst. Amikor a rizs nagyjából beszívta a vizet (kb. 20 perc), hozzáadjuk a kókusztejet, a vaníliarúd kikapart belsejét és a visszamaradt vaníliarudat egészben, aztán gyakran megkeverve tovább főzzük. Tíz perc leteltével hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a mazsolát, a cukrot és kevergetve még kb. tíz percet főzzük. Az egész főzési idő kb. 40-45 perc. A rizsnek kicsit szaftosnak kell maradnia, nem jó, ha minden nedvesség elpárolog róla. A fekete rizs nem fő szét úgy, mint a fehér. Úgy jó, ha kicsit harapható marad. Mikor a rizs megfőtt, belereszeljük fél citrom héját.
Tálalásnál én mangót vagy ananászt szoktam adni hozzá (de bármilyen gyümölccsel, például barackkal, szilvával, puha körtével is finom), a rizs tetejét pedig megszórom szárazon megpirított kókuszreszelékkel.
Tipp: Tejszín helyett dupla mennyiségű kókusztejet vagy növényi tejszínt is használhatunk.
Winter Viki / www.recept-oldal.hu