Nyári szünet reform ételekkel

Az óvodai és iskolai nyári szünet ideje alatt talán sokaknak fejtörést okoz a napi menü kitalálása. Az alábbi összeállítással néhány ötletet szeretnék adni a változatos és finom
fogások elkészítéséhez.
Gyorsan, egészségeset
A nagy melegben fontos szempont, hogy az étel könnyű, friss, lédús legyen, és ne kelljen
hosszú időt sem eltölteni a tűzhely előtt.
Nyáron nem jelent különösebb problémát az alapanyagok beszerzése, hiszen ilyenkor érik a
legtöbb zöldség és gyümölcs.
A kertben és a piacokon válogathatunk a sokféle színes alapanyag közül.
A szezon első felében érő bogyósokat (málna, szeder, ribizli) a legtöbb gyerek szívesen
kóstolgatja.
Fogyasztásukat azért is érdemes szorgalmazni, mert vonzó színüket a bennük található piros,
bordó és lila festékanyagok (flavonoidok) adják, melyek egészségvédő hatásúak. Lassítják a
szervezet öregedését és nagyon finomak is.
A nyár egyik népszerű gyümölcse, a görögdinnye, mely magas víztartalmánál fogva egyben
kiváló szomjoltó is.
A sárgadinnye és a sárgabarack nemcsak ízletesek, hanem hasznos vitaminforrások is,
mindkettő béta-karotint tartalmaz.
Levesek főzés nélkül
A különféle gyümölcslevesek és a friss paradicsomleves akár főzés nélkül is elkészíthető.
A gyümölcsleveseket általában kedvelik a gyerekek. Ezek megszokott elkészítését kicsit
módosítva nyersen is fogyaszthatjuk őket. Új, és érdekes ízt kapunk, ha a levesek készítéséhez
víz helyett kókusztejet használunk.
A főzéssel készülő levesek közül népszerű a zöldborsó-, vagy a zöldbableves.
Főételek
A nyári hőségben a gyerekek is kevésbé kívánják a nehezebb ételeket.
Ebédre főzeléket készíthetünk zöldborsó, zöldbab vagy zöld levelesek (sóska, spenót)
felhasználásával. Ha sűríteni szeretnénk állagukat, akkor használjunk kevés rizs-,
kukoricalisztet, vagy búzakorpát.
Feltétnek rántott zöldséget vagy fasírtgolyókat (szejtán, zöldség) kínálhatunk.
Klasszikus nyári étel: a lecsó. A paradicsom és paprika alapot kiegészíthetjük a gyorsan
megfővő bulgurral, hajdinával, vagy kölessel.
A tökfélékből (cukkini, spárgatök) számos főétel készíthető. Paradicsom hozzáadásával
raguszerű ételt kapunk, melyhez köretként gabonát vagy újburgonyát adhatunk.
A padlizsán kiválóan társítható paradicsommal és a következő fűszerekkel: bazsalikom,
szurokfű, kakukkfű. Tetejére reszelt sajtot szórhatunk.
A napérlelte paradicsomot célszerű minél gyakrabban nyersen fogyasztani, mert lédús, lúgosít
(csak nyersen!), valamint sejteket védő anyagot (likopint) is tartalmaz.Gombócok, tészták
A gombócok általában népszerűek a gyerekek körében. A szilván kívül a töltelék lehet más
gyümölcs is, pl. meggy, barack. Zsemlemorzsa helyett pedig búzacsírába hempergethetjük.
A túrógombócot kölesgombóccá alakíthatjuk, ha túró helyett kölesből készítjük. Mazsolával,
kókusszal kiegészítve, joghurttal leöntve, finom eredményt kapunk.
Gyorsan elkészíthető ételek közé tartoznak a főtt tészták. A „milánói makaróni” készülhet
darált hús helyett paradicsomos kölessel vagy zöldséges raguval is.
Grill-parti
A gyerekek általában szívesen segítkeznek a szabadtéri főzések előkészületeiben. Érdekesebb,
vonzóbb lehet számukra az étel, ha az bográcsban készül; például rizses lecsó, szejtánpörkölt,
vagy paprikás krumpli gabonakolbásszal.
Grillezhetünk, illetve nyárson süthetünk különféle zöldségeket (padlizsán, paprika, burgonya,
hagyma, cukkini, zsenge csöves kukorica).
Az ízesítésnél az európai növényeken túl keleti fűszerek (római kömény, görögszéna,
kurkuma) használatával is próbálkozhatunk.
A kihagyhatatlan édességek
Sütemények közül választhatjuk a gyümölcsdarabokkal megszórt kavart tésztákat, vagy a
különféle pitéket (meggyes, ringlós, barackos).
A fagylalt, mint szezonális jeges édesség, házilag is elkészülhet! Gyümölcsfagylalthoz
gyümölcs, víz, fűszerek, és tetszés szerinti édesítő anyag (nádcukor, nyírfacukor) szükséges.
A tej alapú fagylaltoknál a tejet növényi tejekkel (rizstej vagy kókusztej) is kiválthatjuk.
Strand-ételek
A strandok elmaradhatatlan ételeit (lángos, pizza) otthon is előállíthatjuk csemetéinknek. Ha
kerülni szeretnénk a bő olajban történő sütést, a lángost sütőben is süthetjük. Igaz így inkább
lepényszerű eredményt kapunk.
A pizzákat változatos feltéttel gazdagíthatjuk, sajt helyett reszelt tofut vagy őrölt mandulát is
használhatunk.
Nyári szomjoltók
Napi folyadékszükségletünk fedezésére legjobb a tiszta, tisztított víz. Nyáron kiváló
szomjoltó még a limonádé, illetve a menta- vagy a citromfűital.
E két utóbbit rövid forrázással készítjük, leszűrés után ízesítve (citrom, nádcukor) kínáljuk.
Különleges ital készíthető virágokból pl. rózsasziromból, szintén rövid forrázással.
Fontos, hogy ezek alapanyagai tiszta és permetmentes helyről származzanak!
Friss gyümölcsökből gyümölcscentrifugálás után gyümölcslevet kapunk, melyet tetszés
szerint vízzel hígíthatunk.
Ismerkedés a főzéssel!
Tízóraira vagy uzsonnára könnyű turmixokat készíthetünk tej vagy növényi tej, és gyümölcs
felhasználásával. Ezeket édesíthetjük és fűszerezhetjük fahéjjal, vaníliával, kardamommal.
Nyáron sokszor csak késő délutánra jön meg a gyerekek étvágya. Uzsonnára könnyű
péksüteményt kínálhatunk, pl. kukoricalisztes pogácsa, fahéjas csiga.
Érdemes kihasználni az időt és a nyár adta lehetőséget arra, hogy a gyerekek minél többféle
gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, illetve belőlük készülő ételt megismerjenek. Jó alkalom lehet
arra is, hogy megtanuljanak néhány egyszerű fogást elkészíteni.

Kálmán Renáta

Oszd meg másokkal is