Hozzávalók 1 személyre szetján szelethez:
– 2 szelet szejtán szelet
– Kakukkfű
– Mustár
– 2 gerezd fokhagyma
– 3 evőkanál olíva olaj
Barna mártás:
– 1 evőkanál nádcukor
– Fél hagyma
– 3 dkg zeller
– 3 dkg sárgarépa
– 3 dkg fehérrépa
– 3 dkg karalábé
– 3 dkg csiperkegomba
– Fél evőkanál kókuszzsír
– Só, bors, paradicsom püré, paprika krém, worchester szósz, szója szósz, balzsam ecet
– 3 nagy szem aszalt szilva
Tönkölyös gőzgombóc:
– 10 dkg bio fehér tönköly liszt
– 2 g élesztő
– Só, pici cukor
– 1 evőkanál bio repce olaj
Elkészítése:
A szejtánt a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával bepácoljuk, és 1 hétig az olíva olajban hagyjuk, majd saját olajában mind két oldalát megpirítjuk. A barnamártáshoz az aszalt szilvát egy éjszakára kevés balzsamecetes vízbe áztatjuk. A barna cukrot le karamellizáljuk, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az apróra vágott hagymát. Megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. Felengedjük kevés vízzel, megpároljuk. Ha készen vannak, akkor összeturmixoljuk. Befűszerezzük ízlés szerinti mennyiséggel. A legvégén adjuk hozzá balzsamecetes lével együtt az aszalt szilvát. Ha kell adunk hozzá még vizet. A gőzgombóchoz az élesztőt kevés vízben és cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá repce olajat, összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd gombócokat formálunk belőlük, és vízgőz felett megfőzzük.
Nagyné Szalai Melinda