Hozzávalók:
A tojás nélküli piskótához:
2 dl tej, 1 dl olaj, 2 ek joghurt, 20 dkg liszt, 12 dkg cukor, egy csipet só, 1 kk szódabikarbóna, 1 kk sütőpor
a krémhez:
5 dl tej, 2 dl habtejszín, egy csomag bourbon vaníliás pudingpor, 5-6 ek cukor
továbbá:
2 dl tej, egy kevés rumaroma, egy marék mazsola, 10 dkg dió durvára vágva, 3 dl habtejszín, csokiöntet, néhány szem meggybefőtt
A magyar cukrászat egyik leghíresebb édessége, melyet a Gundel étterem főpincérének köszönhetünk.
Először megsütjük a piskótát. Gyorsan összekeverjük a hozzávalókat, és zsiradékkal megkent, liszttel megszórt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben sütjük, először 200 fokon, majd 10 perc múlva 180 fokon. További 15 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta megsült-e.
Közben megfőzzük a vaníliás krémet. A pudingport összekeverjük a cukorral, s a tej és tejszín keverékét feltesszük forralni. Ha forr, hozzáadjuk a pudingport, és állandó kevergetés mellett újraforrás után egy-két percig főzzük.
Ha a piskóta megsült, hagyjuk kihűlni. Közben a tejbe beletesszük a rumaromát, és beáztatjuk a megmosott mazsolát. 10 perc múlva leszűrjük, a piskótát kis kockákra vágjuk, majd összeállítjuk a somlói galuskát. Az edény aljára tesszük a piskótakockák felét, meglocsoljuk a rumos tej felével, majd meglocsoljuk a vaníliás krém felével. Megszórjuk a mazsola és a dió felével, majd az egészet megismételjük. Végül felverjük a tejszínt, rátesszük a habot, meglocsoljuk csokiöntettel, és meggyszemekkel díszítjük.
Ha úgy tartja kedvünk, több kis adagot is készíthetünk desszertes tálkákban.
Forrás: Hemangi
www.vegavarazs.hu