Hozzávalók:
- 2-3 padlizsán (összesen kb. 750g)
- 2 evőkanál só
- 3-4 + 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- kevés só és bors
- 1 kisebb fej saláta (lehet lolo, római, vagy, madársaláta, bébispenót, stb..)
Hozzávalók magkeverékhez:
- 2 evőkanál napraforgómag
- 3 evőkanál tökmag
- 2 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
- negyed kiskanál barnacukor
- egy kevés só és bors
Hozzávalók az öntethez:
- 2 evőkanál tahini
- 5 evőkanál natúr joghurt
- 1 (esetleg 2) evőkanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 csipet só
1. lépés
A padlizsánt mossuk meg és vágjuk egy centis karikákra. Kenjük be a karikák két oldalát sóval, és hagyjuk pihenni 20-25 percig. Öblítsük le a sót, és konyharuhával itassuk le a vizet a padlizsánról.
2. lépés
A 3-4 evőkanál olívaolajat keverjük össze egy kevés sóval és a zúzott fokhagymával, kenjük be a padlizsánokat, és fektessük egy rétegben szilikon-lapra (vagy sütőpapírra). 180 fokon kb. 30-40 percig süssük, azaz addig, míg megpuhul.
3. lépés
Keverjük össze magkeverék hozzávalóit, és kb. 5 percet pirítsuk egy serpenyőben, míg enyhén míg illatosak nem lesznek. (Vagy tegyük be a sütőbe a padlizsánokhoz szintén kb. 5 percre.) Ezt követően egy másik tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit.
4. lépés
Egy nagy tálat ágyazzunk meg a salátalevelekkel, forgassuk össze 2-3 evőkanál olívaolajjal, ízlés szerint kicsit sózzuk-borsozzuk, fektessük rá a sült padlizsánkarikákat, locsoljuk meg egy kevés öntettel, és szórjuk meg a pirított magokkal.
Tipp:
Ha a tahinit nem kedveljük, akkor cseréljük két kiskanál dijoni mustárra. Feldobhatjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel.
Homebisztró Edina