Az alábbi tortában szereplő agar-agar (vörösmoszat-származék) reformboltokban kapható fehér színű por. Az állati csontokból készülő zselatint helyettesíti.
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg tönkölybúza liszt
15 dkg finomliszt
csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg növényi zsiradék (kókusz- vagy pálmazsír)
10 dkg nádcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
½ citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
1,5 dl víz
Puding:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl növényi tej
2 evőkanál barna cukor
Növényi zselé:
1 dl víz
1 teáskanál agar-agar
A díszítéshez:
szőlőszemek
tejszínhab
A kétféle liszthez hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat. A felolvasztott zsiradékot simára keverjük a cukrokkal. A két keveréket víz hozzáadásával összedolgozzuk, a végén hozzáadjuk a citromlevet. Zsiradékkal kikent, kilisztezett, kisebb méretű gyümölcstorta-formába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A pudinghoz: A növényi tejet csomómentesre keverjük a pudingporral és a cukorral. Sűrűsödésig főzzük. A kihűlt pudingot a tortaalapra öntjük. Tetejét szőlőszemekkel díszítjük.
A növényi zseléhez: Az agar-agart elkeverjük a vízzel, felfőzzük, majd a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk. A tetejét tejszínhabbal díszíthetjük.
Kálmán Renáta
www.lettudatos.com