Tél végén, amikor szervezetünk vitamin- és ásványianyag tartalékai igencsak kimerültek, kiváló forrás lehet a répafélék családjába tartozó cékla.
A cékla gyógyhatása már évszázadok óta ismert. Nagy kálium tartalma miatt táplálja az izmokat, növeli az állóképességet. Sok vasat, foszfort, nátriumot, ként és kalciumot tartalmaz, de A-, B- és C-vitaminban is bővelkedik.
A céklalé fogyasztása is egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében, hiszen jó májtisztító, és influenzás megbetegedések esetén is segítséget jelenthet. Tavaszi méregtelenítő kúrák során is hasznosan alkalmazható. Gyorsítja a mérgek és salakanyagok kiürülését a szervezetből.
A cékla sokféleképpen fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle levest, salátát, savanyúságot, de ha van otthon gyümölcscentrifugánk, akár frissen facsart levét is ihatjuk
CÉKLASALÁTA
Hozzávalók:
2 közepes méretű cékla;
2 db alma;
fél citrom leve;
2 dl tejföl;
1 dl tejszín;
½ kk őrölt fehérbors;
1½ kk só;
2 kk mustár;
1 kk fruktóz
Meghámozzuk a céklát és az almát, s mindkettőt lereszeljük. Hozzáadjuk az ízesítőket: a citromlevet, a tejfölt, a tejszínt, a borsot, a sót, a mustárt és a fruktózt. Alaposan összekeverjük, és néhány órára behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.