Ajándék előfizetés Neked:
108.HU ÉLETMÓD MAGAZIN
40 oldalas, havonta megjelenő, színes magazin
Kövirózsa – Sempervivum tectorum
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 07 8. | Egészség
Tudtátok, hogy a kövirózsát sokfelé a tetőre ültették? Miután Jupiter növényének tartották az ókorban, úgy hitték, az megvéd a villámcsapástól. Sok kertészeti változatát legtöbben, mint sziklakerti növényt tartják. Ugyanakkor ismertek gyógyhatású fajai (Sempervivum...
Együttérzés
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 07 4. | Lélek-psziché
Időnként újra és újra elgondolkozom azon, hogy mikor szükséges valakit megmenteni. Egy hatalmas paradoxon is lehet abban, hogy bár sokaknak jót akarok, de amikor meg akarom őket menteni, az akár tévedés is lehet. Pszichológusként persze ez feladatom is, de emberileg...
Teacseppek – A bazsalikom
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 07 2. | Egészség, Konyha
A bazsalikom emésztés és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe tejelválasztást elősegítő hatású. Túlnyomórészt fűszerként használják, de a népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok, valamint a húgyutak megbetegedéseinek kezelésére és a garat gyulladásának enyhítésére,...
Mérni a mérhetetlent? És miért?
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 29. | Lélek-psziché
Hogyan is lehetne lemérni mondjuk a tenger kékségét, a sziklák csöndjét, vagy a meditáció mélységét? Talán furcsán hangzik, de létezik olyan eszköz, ami utóbbit bizony képes számokká és grafikonokká alakítani. EMG-nek, elektromiográfiának hívják az eljárást, melynek...
Hogyan tudod elkerülni az allergiát?
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 26. | Egészség
Több mint tíz éve költöztem vidékre, ahol akkor elég sok volt a parlagfű. Mindig attól rettegtem, hogy egy nap elkezd folyni az orrom, viszketni a szemem, és egész életemben szenvedni fogok, nem tudok többet kimenni nyugodtan a természetbe kirándulni, a virágok friss...
Hogyan legyél egészséges vegetáriánus
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 25. | Egészség
A vegetáriánus életmódnak megvannak a maga előnyei: az embernek több az energiája, kevésbé szenved a civilizációs betegségektől, és környezettudatosabban él. Néhány fanatikus húsevő félelmével ellentétben a vegetarianizmus kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást...
A vendég olyan, mint Isten
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 24. | Konyha, Kultúra
Amikor főzőtanfolyamot tartok, mindig elmondom a résztvevőknek, hogy az indiai konyhakultúra egy nagyon széles tudomány. Elválaszthatatlan a vallástól és az ájurvédától. A szokások és a hagyományok a több ezer éves védikus kultúra alapelvein nyugszanak. Bár ezt a...
Jóga ászana – Gerinccsavaró gyakorlat II. – Ardha-matszjendrászana
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 23. | Jóga
A kivitelezés lépései Kiindulási póz (sthiti): A térden és a lábfejeken ülve, kezek a combon nyugszanak (Gyémántpóz – 1. kép). 1. Kiindulási helyzetünkből üljünk a lábaink mellé a földre, baloldalra elmozdulva. (2. kép) 2. Tegyük át a jobb lábunkat a bal fölött, a...
Legyen otthon aloéd!
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 20. | Egészség
Az aloét szanszkritül „kumarinak” hívják, amelynek a jelentése „istennő”. Ez a tisztelet nem véletlen. Az indiai nők időtlen idők óta használják szépségük megőrzésére, hiszen mindennapos használata késelteti az öregedés tüneteit. A nők szervezetére gyakorolt...
Teacseppek – Borsmenta
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 19. | Egészség, Konyha
Epehajtó hatása miatt használatos epehólyag-bántalmakban a renyhe összehúzódások, rendszertelen ürülés, pangás okozta tünetek csökkentésére, epekövek termelésének megelőzésére, epeúti fájdalmak csillapítására szolgál. Epehajtó szerként jól társítható az articsóka...
Kötelek
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 18. | Lélek-psziché
Még mielőtt megszületnénk, és anyánk hasában növekedünk, oda vagyunk kötve egy helyhez, ahonnan mozdulni sem tudunk. A köldökzsinór ugyanakkor segít is minket, mivel hónapokon keresztül táplál, és az életünk függ tőle. Ez egy éltető forrás, és egyben börtönünk is....
Táplálkozási tippek forró napokra – csillagjegyek szerint
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 17. | Tippek
A nyári forróságban az egyik leginkább veszélyeztetett testtájunk egy olyan belső szerv, amelyről nem gondolnánk, hogy megsérülhet. A gyomor és a mellette található hasnyálmirigy testünk középpontjában helyezkedik el és a táplálék által hővel, energiával látja el a...
5+1 fájó igazság, ami jobbá teheti az életed
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 16. | Lélek-psziché
Összegyűjtöttem néhány fájó igazságot, amivel nem szeretünk szembesülni. Ennek ellenére rendszeresen, kellemetlen vendégként visszatérnek az életünkbe. Ilyenkor persze próbáljuk nem észrevenni őket, vagy csak újabb kudarcként éljük meg őket. Miért ne tekintsünk rájuk...
Így étkezz nyáron
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 15. | Konyha, Tippek
A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd, ilyenkor...
Mit – és hogyan – rejtsen a bőröndöd?
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 13. | Tippek
Mindenkinek ismerős az a néhány, nyaralás előtti, minden alkalommal megjelenő, frusztráló kérdés, ami nem épp a nyaralásra való ráhangolódást segíti: Mit vigyünk el? Mi maradjon itthon? Mi mindent fogunk majd biztosan itthon felejteni? Nos, reméljük, hogy ez a biztos...
Védikus esküvő
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 12. | Kultúra
Az esküvői szertartás az emberiség történetével egyidős. Nem volt olyan idő, amikor ne házasodtak volna, és remélhetőleg nem is lesz olyan kor, mely feleslegesnek titulálná eme esemény szentségét és fontosságát. Az Isten előtt köttetett védikus esküvő számos mozzanata...
Étkezz és főzz szezonálisan! – Június-Július
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 06 1. | Konyha
ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • cukkini • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kelkáposzta • kínai kel • mángold • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • tök • uborka • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye •...
Befőzés, tartósítás
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 05 31. | Konyha, Vegetáriánus receptek
Ezekben a hónapokban megkezdődnek a befőzési munkák is. Hogy miért érdemes tartósítással foglalkozni? A gyümölcsök víztartalmának élettani szempontból fontos szerepe van, cukortartalma kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, vitamintartalma igen magas,...
Teacseppek – Fodormenta
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 05 24. | Egészség, Konyha
Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A népi gyógyászat időnként használja étvágyjavító, emésztés serkentő és szélhajtó hatása miatt. Az illóolajat megfázás elleni inhaláló- és...
Természetben jógázni hidegben nem csábító, de annál menőbb
Szerző: Kozák Mihály | 2012. 05 23. | Jóga
„Gerillajógázni szép, jó és nem kerül semmibe, csak elhatározás kérdése, hogy nekiindulsz-e a lakásból a természetbe. Meg persze kell hozzá egy adag nyitottság és őszinteség magad felé, hogy a sokféle stílust képviselő oktatók közül neked mi, ki szimpatikus, vagy...