divi

Ajándék előfizetés Neked:

 

108.HU ÉLETMÓD MAGAZIN

 

40 oldalas, havonta megjelenő, színes magazin

Kövirózsa – Sempervivum tectorum

Tudtátok, hogy a kövirózsát sokfelé a tetőre ültették? Miután Jupiter növényének tartották az ókorban, úgy hitték, az megvéd a villámcsapástól. Sok kertészeti változatát legtöbben, mint sziklakerti növényt tartják. Ugyanakkor ismertek gyógyhatású fajai (Sempervivum...

bővebben

Együttérzés

Időnként újra és újra elgondolkozom azon, hogy mikor szükséges valakit megmenteni. Egy hatalmas paradoxon is lehet abban, hogy bár sokaknak jót akarok, de amikor meg akarom őket menteni, az akár tévedés is lehet. Pszichológusként persze ez feladatom is, de emberileg...

bővebben
Teacseppek – A bazsalikom

Teacseppek – A bazsalikom

A bazsalikom emésztés és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe tejelválasztást elősegítő hatású. Túlnyomórészt fűszerként használják, de a népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok, valamint a húgyutak megbetegedéseinek kezelésére és a garat gyulladásának enyhítésére,...

bővebben

Mérni a mérhetetlent? És miért?

Hogyan is lehetne lemérni mondjuk a tenger kékségét, a sziklák csöndjét, vagy a meditáció mélységét? Talán furcsán hangzik, de létezik olyan eszköz, ami utóbbit bizony képes számokká és grafikonokká alakítani. EMG-nek, elektromiográfiának hívják az eljárást, melynek...

bővebben

Hogyan tudod elkerülni az allergiát?

Több mint tíz éve költöztem vidékre, ahol akkor elég sok volt a parlagfű. Mindig attól rettegtem, hogy egy nap elkezd folyni az orrom, viszketni a szemem, és egész életemben szenvedni fogok, nem tudok többet kimenni nyugodtan a természetbe kirándulni, a virágok friss...

bővebben

Hogyan legyél egészséges vegetáriánus

A vegetáriánus életmódnak megvannak a maga előnyei: az embernek több az energiája, kevésbé szenved a civilizációs betegségektől, és környezettudatosabban él. Néhány fanatikus húsevő félelmével ellentétben a vegetarianizmus kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást...

bővebben

A vendég olyan, mint Isten

Amikor főzőtanfolyamot tartok, mindig elmondom a résztvevőknek, hogy az indiai konyhakultúra egy nagyon széles tudomány. Elválaszthatatlan a vallástól és az ájurvédától. A szokások és a hagyományok a több ezer éves védikus kultúra alapelvein nyugszanak. Bár ezt a...

bővebben

Legyen otthon aloéd!

Az aloét szanszkritül „kumarinak” hívják, amelynek a jelentése „istennő”. Ez a tisztelet nem véletlen. Az indiai nők időtlen idők óta használják szépségük megőrzésére, hiszen mindennapos használata késelteti az öregedés tüneteit. A nők szervezetére gyakorolt...

bővebben

Teacseppek – Borsmenta

Epehajtó hatása miatt használatos epehólyag-bántalmakban a renyhe összehúzódások, rendszertelen ürülés, pangás okozta tünetek csökkentésére, epekövek termelésének megelőzésére, epeúti fájdalmak csillapítására szolgál. Epehajtó szerként jól társítható az articsóka...

bővebben

Kötelek

Még mielőtt megszületnénk, és anyánk hasában növekedünk, oda vagyunk kötve egy helyhez, ahonnan mozdulni sem tudunk. A köldökzsinór ugyanakkor segít is minket, mivel hónapokon keresztül táplál, és az életünk függ tőle. Ez egy éltető forrás, és egyben börtönünk is....

bővebben

Így étkezz nyáron

A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd, ilyenkor...

bővebben

Mit – és hogyan – rejtsen a bőröndöd?

Mindenkinek ismerős az a néhány, nyaralás előtti, minden alkalommal megjelenő, frusztráló kérdés, ami nem épp a nyaralásra való ráhangolódást segíti: Mit vigyünk el? Mi maradjon itthon? Mi mindent fogunk majd biztosan itthon felejteni? Nos, reméljük, hogy ez a biztos...

bővebben

Védikus esküvő

Az esküvői szertartás az emberiség történetével egyidős. Nem volt olyan idő, amikor ne házasodtak volna, és remélhetőleg nem is lesz olyan kor, mely feleslegesnek titulálná eme esemény szentségét és fontosságát. Az Isten előtt köttetett védikus esküvő számos mozzanata...

bővebben

Étkezz és főzz szezonálisan! – Június-Július

ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • cukkini • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kelkáposzta • kínai kel • mángold • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • tök • uborka • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye •...

bővebben

Befőzés, tartósítás

Ezekben a hónapokban megkezdődnek a befőzési munkák is. Hogy miért érdemes tartósítással foglalkozni? A gyümölcsök víztartalmának élettani szempontból fontos szerepe van, cukortartalma kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, vitamintartalma igen magas,...

bővebben

Teacseppek – Fodormenta

Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A népi gyógyászat időnként használja étvágyjavító, emésztés serkentő és szélhajtó hatása miatt. Az illóolajat megfázás elleni inhaláló- és...

bővebben
Oszd meg másokkal is
Lapozz bele a kiadványainkba!