Ajándék előfizetés Neked:
108.HU ÉLETMÓD MAGAZIN
40 oldalas, havonta megjelenő, színes magazin
Ki az irányító?
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 9. | Lélek-psziché
Az aggodalmaink nagy része csak a fejünkben létezik. Ezt sokszor hallottam már, de igazából nem tudott megnyugtatni. Nem lett tőle könnyebb, hogy ezt mondták nekem. Viszont van valami, ami azonnal kihoz az érzelmekből, nekiáll gondolkodtatni, és megoldásfókuszra...
ADZUKI BAB, A GÉSÁK SZÉPSÉGTRÜKKJE
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 8. | Otthon, Tippek
Az adzuki egy sötétvörös babféle kemény külső héjjal. Igen gazdag oldható rostokban, mely segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, és segíti az egészséges bélműködést. Nagyszerű forrása a magnézium, vas, cink, réz, kálium, mangán-és...
Mossunk a természettel!
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 7. | Egészség, Tippek, Zöld
A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként eszébe. Jó tudni, hogy hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Közülük a vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a...
MIRE KÉPES AZ AKARATERŐ
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 6. | Egészség
Rohanó világunkban mindenhonnan azt halljuk, hogy „étkezz egészségesen, menj el jógázni vagy futni, s akkor minden rendben lesz”! Ez a kijelentés gyakorta összefüggésben áll (állhat) a boldogság fogalmával, amely – véleményem szerint – ennél jóval összetettebb...
CITROMOS-GYÖMBÉRES SÁRGARÉPA KRÉMLEVES
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 5. | Konyha
HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) ½ fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 tk olívaolaj 5-6 db sárgarépa 1 db citrom frissen facsart leve 1 marék friss petrezselyem 1 tk frissen reszelt gyömbér 1 db (bio) zöldségleves kocka, Himalája só, őrölt fekete bors, ½ tk őrölt...
Példaképeink
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 4. | Kultúra
Mindenkinek vannak példaképei: ikonok, barátok, családtagok. Az enyém Audrey Hepburn. Sokan egy híres színésznőnek látják, aki Oscar-díjat kapott, Givenchy múzsája és barátja volt, egy mindig nagyon vékony és gyönyörű nő. Bennem egy másik kép is él róla. Hihetetlen...
Édesburgonya-padlizsán gratin
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 3. | Konyha
HOZZÁVALÓK (4 személyre) 500 g édesburgonya / batáta 1 db nagyobb méretű padlizsán 200 g kecskesajt 2 dl főzőtejszín (én szóját használtam) 1 dl tetszés szerinti tej (én rizstejet használtam) 2-3 gerezd fokhagyma 1 tk Himalája só, 1 kk őrölt fehér bors, 1 ek szárított...
Lélekemelő illatok
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 2. | Fun, Tippek
Már csak az utcákon heverő elárvult fenyőfák őrzik a karácsony ünnepi emlékét. Mindaz, amire heteken át készültünk és várakoztunk, egy szempillantás alatt elmúlt. És a nyomában nem maradt más, csak a hosszú sorban állás a zsúfolt üzletekben a felesleg ajándékokkal a...
Vegán fasírt zelleres paradicsompürében
Szerző: Kozák Mihály | 2019. 01 1. | Konyha
Hozzávalók: (kb. 4 adag): a gombócokhoz: 30 dkg füstölt ízű tofu só 1 cikk fokhagyma (én 1 mokkáskanál ördöggyökérport /(asafoetida, hing/ használtam helyette) én most falafel fűszer keveréket használtam, de bármilyen fűszer jó, amit szeretünk a fasírtokba 1,5-2...
Vaszatival egy sikeres új évért
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 31. | Lélek-psziché, Tippek
A karácsony utáni nyugalmasabb, lelassult napok kiválóan alkalmasak arra, hogy értékeljük az elmúlt évet, és kitűzzük új céljainkat. Nem az ehhez hasonló újévi fogadalmakra gondolok, mint “az idén lefogyok”, “nem eszem több csokit”, stb., mert az ilyen fogadalmakat...
Thermoleves
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 30. | Konyha
Hozzávalók 2-3 adaghoz: 500 g batáta hámozva, darabolva 1 evőkanálnyi zellergumó 1 evőkanálnyi fehérrépa fél vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 ek olaj 2 csipet szerecsendió 100 ml növényi főzőkrém (elhagyható) Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát,...
Egészséges fogadalmak
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 29. | Egészség, Otthon, Tippek
Te is megfogadtál is valamit újévkor? Ha közte volt az is, hogy az egészségedre jobban ügyelsz, engedd meg, hogy adjak néhány tippet. Igyál időszakosan gyógyteákat! Amikor gyógyteákat szeretne valaki fogyasztani, és kutatásba kezd, azt látja, hogy szinte mindent...
Édesköményes tészta pirított magvakkal
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 28. | Konyha
Hozzávalók:3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír)1 nagyobb édeskömény3 piros színű paprikacsipet asafoetida (más néven hing) elhagyható1 ek. oregánó1 ek. bazsalikom0,5 ek kakukkfű6 ek. napraforgómagsó víz250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta)A...
Se veled, se nélküled
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 27. | Család-gyerekek, Lélek-psziché
Számtalan olyan partnerkapcsolatot látok manapság, amelyekre sem azt nem lehet mondani, hogy igazán együtt vannak, sem azt, hogy nincsenek együtt. Valamiért az embereknek megéri bizonyos korlátozott felelősséget biztosító tényezőket beépíteni a kapcsolatukba, és így a...
Fűszeres magpástétom
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 26. | Konyha
Hozzávalók: 30 dkg napraforgómag, lenmag, szezámmag keverék 1 szelet kápiapaprika ¾ kk hing (helyette 1-2 cikk fokhagyma) 2 ek élesztőpehely (elmaradhat) egy csipet őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 tk citromlé ¼ kk kurkuma 2 kk só egy csokor petrezselyem...
Édes élet
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 25. | Egészség, Tippek
A január a nagy fogadalmak, életmódváltások és diéták hónapja. Az új év kezdetekor új lappal szeretnénk belevágni mindenbe, szeretnék egészségesebbek, szebbek, izmosabbak lenni – persze minél hamarabb és könnyebben. Én átállási specialistaként ezzel foglalkozom – hogy...
Narancsos gyömbérlekvár
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 24. | Konyha
1 kg hámozott narancs kis kockákra vágva 20 dkg friss gyömbér vékony szeletekre vágva, majd egy része felcsíkozva, egy kicsi része pedig szinte pépesre vagdalva 1 db citrom kis kockákra vágva 1 narancs héja nagyon vékony csíkocskákra vágva 30 dkg barna cukor 1 zacskó...
Téli egészség
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 23. | Ájurvéda, Egészség
A Csaraka Szamhitá szerint, ha az ember elsajátítja az évszakoknak megfelelő szokásokat és étrendet, nem kimerül, legyengül tavaszra, hanem egyenesen megnövekszik az ereje. Ehhez persze ismernünk kellene az évszakok természetét, a dósákra gyakorolt hatását, a...
Szezámos sütőtökkrém
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 22. | Konyha
Hozzávalók: egy adag sütőtök, előzőleg megsütve fahéjjal, csipet sóval, olívaolajjal 1-2 evőkanál szezám paszta (tahini) 3-4 evőkanál görög joghurt fokhagyma reszelve vagy granulátum só szezámmagok (fehér és/vagy fekete) kevés juharsziprup (eredetileg datolyaszirup)...
Háborús karácsony este
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 21. | Kultúra
1944 karácsonyának előestéjén békésen készültünk a vacsorára édesanyámmal és két öcsémmel, Imrével és Jóskával. Borókafenyős karácsonyfát díszítettünk. Két német katona volt nálunk beszállásolva, édesanyánk őket is meghívta hagyomány vacsorára, mely helyi szokás...