Ajándék előfizetés Neked:
108.HU ÉLETMÓD MAGAZIN
40 oldalas, havonta megjelenő, színes magazin
A szaloncukor eredete
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 20. | Konyha, Kultúra, Tippek
Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívjuk szalonnak a szaloncukrot? Menjünk vissza az abroncsos, földig érő szoknyák és fűzők korába, az 1800-as évek elejére.Akkor már nagyon régen szokás voltkarácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, de ez...
Időtlen üzenetek
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 19. | Kultúra
Az ünnepek közeledtével még vannak, akik képeslapokat vásárolnak,gondosan válogatott szavakat rajzolnak rá, miközben távoli szeretteikre gondolnak, majd a postán útjukra engedik ezeket a szép, tartalmas papírokat. De vajon meddig tarthatjuk ezt a kedves szokást? A...
A mézeskalács titkos hozzávalói
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 18. | Konyha, Tippek
Ha léteznek örömemberek, akkor bizonyossággal állíthatom, hogy találkoztam egyikükkel. Úgy hívják, hogy Deák Éva. Erős és meleg kezei alatt mesebeli mézeskalácsok születnek. A társaságában töltött idő alatt pedig láthatatlan ajándékokat csempész a szívünkbe. Az...
Karácsonyi kisokos
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 17. | Kultúra
A szaloncukor igazi hungarikum. Bár az ősét, a fondant cukrot francia mesterek készítették először, kizárólag magyar hagyomány ünnepi felhasználása. Az 1800-as évek végétől vált a szaloncukor (Jókai szerint szalonczukkedli) a gyümölcsök, a habcsók és a mézeskalács...
Kókuszos édesburgonya leves sült fűszeres csicseriborsóval
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 16. | Konyha
Kb. 5-6 adag Hozzávalók Leveshez: 2 db nagyméretű édesburgonya, kb. 60-70 dkg, 2 cm-es kockára vágva 2 közepes fej sonka-, vagy fehérhagyma apróra vágva 4 közepes gerezd fokhagyma apróra vágva 7-8 dl kókuszital (light kókusztej) 1 mk kurkuma ½ mk őrölt cayenne bors ½...
Zöld karácsony
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 15. | Fun, Tippek, Zöld
A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarlóéletmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie.Ha szeretnénk valóban zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet,sokat tudunk mi is tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.Számos tevékenységgel...
Az Édenkert ígérete
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 14. | Konyha
A vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával,különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben. Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Jézus...
Ha megállunk, felragyog az ég!
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 13. | Fun
Az Oxford street ragyogott. A kirakatok költeményekké váltak, téma és színkompozíciók keltek életre, majdnem belépőjegyeket lehetett szedni azért, hogy a járókelők megnézhessék őket. Hírértéket képviseltek az üzletek ezekben a napokban. Magával ragadott a forgatag, a...
Gluténmentes lekváros linzer
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 12. | Konyha
Hozzávalók kb. 15 darabhoz: 15dkg rizsliszt és hajdinaliszt vegyesen 5dkg nyírfacukor fél mokkáskanál szódabikarbóna 7dkg vaj fél deci citromlé csipet só Töltelékhez: bármilyen lekvár A lisztet, szódabikarbónát és a cukrot összekevertem, elmorzsoltam a vajat benne,...
Szereted a karácsonyt?
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 11. | Lélek-psziché
Vaszatival a boldog ünnepnapokért Párévvel ezelőtt egy bő harminc fős csoportot a karácsonyról kérdeztünk. Kíváncsiak voltunk, náluk hogyan zajlik az ünneplés,mit csinálnak karácsonykor, hol, kivel és hogyan töltik az ünnepeket. A válaszok megdöbbentőek voltak…...
Téli édes kardamomos sütőtökkrémleves
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 10. | Konyha
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma 80 dkg sütőtök 1 nagyobb édesburgonya 3 kicsi sárgarépa 2 fej alma (minél édesebb fajtából) 3x1cm-es friss gyömbér kókuszzsír rizsszirup (vagy bármilyen folyékony édesítőszer, pl agavészirup) őrölt szerecsendió őrölt fehérbors 3...
Neked mit jelent?
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 9. | Kultúra
Nekem a karácsony ezt jelenti: a szeretet ünnepét, készülődést az ajándékokkal, az ünnepi menü összeállítását, a fenyőfadíszítést, mennyei illatokat, hóesést, a családomat. Advent idején gyakran megállok egy pillanatra, és visszatekerem az időt a legszebb...
Lencse sült
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 8. | Konyha
Hozzávalók: 20dkg lencse 10 dkg rizs só, bors babérlevél, majoránna hing 1kk útifűmaghéj kápia paprika 1 paradicsom egy marék zabpehely olaj vagy ghí Elkészítése: Sós, babérleveles vízben a lencsét puhára főztem (előző este beáztattam). A rizst sós-borsos vízben...
Lélek találkozás
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 7. | Lélek-psziché
„Nem elég találkozni a nagy Ő-vel, fel is kell ismerni!” Áll az egyik nagy kedvenc filmem, a Két hét múlva örökké alcímeként. Jön a szeretet ünnepe, amely a nagy találkozások időszaka. De vajon felismerjük-e, jelen vagyunk-e, amikor találkozunk? Izgatottan vagy...
Diós-vörösáfonyás krémmel töltött, rántott szejtán (vegán)
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 6. | Konyha
Hozzávalók: 25 dkg szejtán por 3,5-4 dl langyos víz Diókrém: 3 marék darált dió 2 marék vízbe áztatott, aszalt vörösáfonya (szilva is lehet) ízles szerint fokhagymapor, bors,cukor és só 1 növényi kanál margarin Elkészítés: A szejtánport a langyos vizzel elkeverem és...
Boldog ájurvédikus karácsonyt!
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 5. | Ájurvéda
Az ájurvédikus tudás egy életmód, egy élő életfilozófia. Ha egyszer megérted, kézenfekvővé válik, hogy minden témában alkalmazható tudást nyújt. Itt van például a karácsony... A különböző mentális alkatok másképp élik meg ezt az időszakot, jól vagy rosszul. Ájurvéda...
Mézeskalács-krémleves
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 4. | Konyha
Kire szokott rászáradni a mézeskalács? Ki szokta megunni? Ki nem tud általában mit kezdeni a maradékkal? Már most gondoljon az ünnepek elmúltára! Desszertnek vagy gyerekeknek tejbegríz helyett. Hozzávalók: 50 g mézeskalács 275 ml tej 1 ek tejszín durvára tört mogyoró...
Mi jellemzi a szeretetet?
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 3. | Lélek-psziché
Karácsonykor a szeretetet ünnepeljük… ez Isten karácsonyi ajándéka az embereknek. Az igaz szeretet és szerelem lényege, hogy a párom azt szereti, aki valójában vagyok, tehát elfogad olyannak, amilyen vagyok; ismer és megismer engem a szeretete által. Örül a puszta...
Mákos kekszgolyók
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 2. | Konyha
Hozzávalók: 25 dkg darált háztartási keksz (de saját készítésű keksz is lehet) 10-12 dkg vaj 18-20 dkg porcukor pici só kb. 4 evőkanál tej és egy kevés narancslé (illetve amennyi kell, hogy golyózni lehessen vele) 5 dkg darált mák 5 dkg kristálycukor 1 vaníliás cukor...
10 + 1 tipp, hogy feszültségektől mentes legyen az ünnepi készülődés
Szerző: Kozák Mihály | 2018. 12 1. | Otthon, Tippek
Az ünnepi készülődés sokak életében inkább egy hajszához hasonlít, és nem meghitt, békés, nyugodt várakozáshoz. El kell intézni ezt is meg azt is. Meg kell venni az ajándékokat, bevásárolni a főzéshez. Mindenhol nagy a tömeg, lökdösődés, türelmetlenség. A munka...