108 teszt oldal

Szilvásgombóc

Aki még nem próbálta, egyszer készítse el szilva helyett sárgabarackkal. Megszórhatjuk cukrozott zsemlemorzsával, vagy darált mákkal is. Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg liszt, egy csipet só, 1 kg szilva, 2 ek cukor, 1 tk fahéj, fél dl olaj, 20 dkg zsemlemorzsa, 4 ek...

bővebben

Hogyan fiatalítsunk fákat?

Itt a nyár, amikor élvezhetjük a téli és tavaszi munkák gyümölcsét, a fák esetében szó szerint. Ám ehhez nagyobb átalakításon kellett átesniük… Négy nagy gyümölcsfánkból három olyan öreg, mint az országút. A fáknak azonban van egy nagy szerencséje: ha még nem túl...

bővebben

Rántott zöldségek reform módon

Ezzel a módszerrel a rántott zöldségek panírozása tojás nélkül is megoldható. Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 4 púpozott ek liszt, 1,2 dl tej (vegánoknak víz), ½ kk só, 10-15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez A panírozás előtt egy órával előkészítjük a karfiolt:...

bővebben

Nyaralni vagy jógázni? Vagy is?

Mit is tehetne a jógi ebben a hőségben – mint hogy elmegy szépen nyaralni? A jógi is ember, hogyne vágyna egy kis környezetváltozásra, kikapcsolódásra – a szokásos dózishoz képest is extra – töltődésre? 🙂 Felismerték a fogyasztói igényt a jógaisolák is, és sok stúdió...

bővebben

Töltött karalábé

Üde, friss, könnyű nyári ebéd, melegen és hidegen egyaránt kitűnő. Hozzávalók: 4 közepes zsenge karalábé, 10 dkg pritaminos tofu, 15 dkg zsírszegény túró, 2 dl 12 %-os tejföl, 1 kk pirospaprika, 1/3 kk őrölt feketebors, 1/3 kk asafoetida (elhagyható), 1 kk majoránna,...

bővebben

Teacseppek – Rozmaring

Külsőleg elsősorban az illóolaját használják, például bedörzsölőszerekben a vérellátás fokozására és fájdalomcsillapításra, izom- és ízületi reumatizmus, idegfájdalmak és vérkeringési zavarok ellen. Megtalálható mellkasi balzsamokban, gargarizálószerekben, illetve...

bővebben

„Már megint túl melegem van a jógához??!!?”

Nyáron ugyebár megpusztulunk a melegtől, alig tudjuk vonszolni magunkat a hőségben, állandóan kirohanunk zuhanyozni, de így is fél óra múlva dől rólunk a víz, és persze semmihez nincs kedvünk, mert ilyen körülmények között nem lehet semmi értelmeset sem csinálni....

bővebben

Legyél szelektív!

Ezzel a jelmondattal természetesen nem a szelektív hallásra szeretnénk buzdítani az olvasóinkat, hanem sokkal inkább egyfajta szemléletmódra, ahogyan a körülöttünk lévő tárgyakhoz és személyekhez viszonyulunk. Először is nézzük meg, miért hasznos, ha a hulladékokkal...

bővebben

Barackos növényi joghurt

Hozzávalók (1 főre): 2 dl szójajoghurt, 0,5 dl víz, 1-1 1/2 evőkanál nádcukor, csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice, 1 teáskanál citromlé, 1 barack A vízbe beletesszük a cukrot és a sáfrányt. Rövid ideig forraljuk, míg a cukor feloldódik, a sáfránytól pedig szép...

bővebben

Ahimszá: kihez legyek kíméletesebb?

„Összesen 10 jamát és nijamát sorol fel a rádzsa jóga rendszere, melyekbe elég belekukkantani – a nem-ártás, vagy a hazugságtól való tartózkodás elve, mások tulajdonának tiszleletben tartása, stb –, és máris a zsidó-keresztény kultúrkör tízparancsolatára...

bővebben

Jajj, valamiről lemaradok

Most értem vissza a nyaralásból. Pihenni voltam, igyekeztem minden munkát félretenni erre az időre. Hogy követni tudjam az eseményeket, néhány levelet meg tudjak írni, vettem egy 1 hetes internetes csomagot, amit forgalmi limittel adtak. Gondoltam, nem gond, ez bőven...

bővebben

Karma jóga: kényszermunka vagy spirituális út?

„Teljes átéléssel elkezdtem mesélni a barátaimnak a jógáról, szerettem volna, hogy ők is átéljék mindazt, amiket én. Meséltem nekik a hajnali ászanákról és pránájámákról, a Satyananda Yoga Nidráról, a tantrikus meditációkról, a karma jógáról, a bhakti jógáról a rádzsa...

bővebben

Gyógynövények begyűjtése

Eljött a nap, amikor be kell gyűjteni az utolsó növényeket is jó pár fűszerféléből. A mentát, citromfüvet, oregánót, curryt és néhány kivétellel általában a fűszereket ilyenkor begyűjtöm és feldolgozom. Több féle módszer van arra, hogy tartósítsuk őket télire. Van,...

bővebben

Hippik zenés varázsereje

„A zenekedvelő hippik kapva kaptak a lehetőségen, és lelkesen belevetették magukat a mantra-éneklésbe, Allen Ginsberg, George Harrison, vagy akár Krishna Das vezetésével. Az elmúlt harminc év alatt az amerikai köztudatban szinte elválaszthatatlanul összefonódott a...

bővebben

Étkezz és főzz szezonálisan! – Augusztus-Szeptember

AUGUSZTUS-SZEPTEMBER HÓNAPBAN TEREM: ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • cukkini • fejes káposzta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kelkáposzta • kínai kel • sárgarépa • tök • zeller GYÜMÖLCSÖK: • alma • dinnye • dió • földimogyoró •...

bővebben

Most akkor napozzunk, vagy ne?

A válasz: mindenképpen, igen, hiszen a napra szükségünk van, így lettünk kitalálva, hogy harmóniában éljünk a napsugarakkal, éjjel-nappal. Amikor a sugarak elérik bőrünket, akkor a testünk elkezd D vitamint termelni – fantasztikus, nem? Amikor tehát arról folynak...

bővebben

A középkor növényi táplálkozása

A 4. századtól kezdődő ún. népvándorlás során Európába új népek érkeztek. Az eltérő életmóddal, szokásokkal rendelkező idegeneket „barbárok” néven illették. „Barbárok” eledele Táplálkozásukban főleg a hús dominált, valamint gabonaként az Európában addig ismeretlen zab...

bővebben

Rántott patisszon

A rántott patisszon egy remek nyári étel. Petrezselymes krumplival és tejfölös uborkasalátával klasszikus nyári ebéd. Nem mondom, hogy túl gyakran készítek, mert a meleg nyári napokban kissé nehéz az olajban készült rántott étel, de időnként nagyon jó. Ha mégsem...

bővebben

Házi pesztó

Akik a házi készítésű pesztóra (mártásra) esküsznek, azt mondják, aki egyszer készít otthon, többet nem vesz gyárit. Ki merem jelenteni, hogy aki csak kész, üveges pesztót evett eddig, az még sosem evett pesztót. Itt a nyár, érdemes frissen készíteni, hiszen...

bővebben

Tejszínes-cukkinis penne

Kellemes, harmonikus tésztaféle, amit az aszalt paradicsom nagyon feldob. Általános szabály, hogy a kis és közepes méretű cukkiniket nem kell meghámozni. Hozzávalók: 2 ek olívaolaj ¾ kk asafoetida 2 zsenge cukkini lereszelve ½ kk frissen őrölt feketebors 4...

bővebben

Kókusztejes-ribizlis édesrizs

Hozzávalók: 1 liter kókusztej, 25 dkg barna rizs, 3 evőkanál nádcukor, fél citrom reszelt héja, ¼ kávéskanál őrölt kardamom, fél babérlevél, csipet só, ribizli A rizst megmossuk és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a tejet, babérlevelet, kardamomot, sót és alacsony lángon...

bővebben

Az endometriózis – Egy rejtélyes női betegség

Mi ez az egész? Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, orvosoknak, hiszen rejtélyes eredetű betegséggel állunk szemben. A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium a női...

bővebben

Gyógyfüvekkel a visszér ellen

A visszér kialakulásához számos rizikófaktor járulhat hozzá. Ilyen például az álló- vagy ülőmunka végzése, a terhesség, de a magas sarkú cipő viselése is növelheti a kockázatot. Szerencsére a természet patikájában bőséggel találhatunk megoldást erre az esztétikailag...

bővebben

Egészséget csokival? Igen!

A kakaóval kapcsolatban már nagyon régen folynak kutatások, amelyek bebizonyították, hogy a benne található flavanolok csökkentik a szabad gyökök által okozott károsodásokat, és egyre több bizonyíték van arra, hogy különféle módon segítenek a szív- és érrendszer...

bővebben

A menta is megér egy misét

Tudtad, hogy egy ókori szerelemnek köszönhetjük e zamatos-illatos fűszernövény létezését? Egy mitológiai történet arról mesél, hogy Pluto, az alvilág istene beleszeretett Minthébe, a gyönyörű nimfába. Pluto féltékeny felesége hatalmas haragra gerjedt, és Minthét...

bővebben

Csirág

A csirág – vagy közismertebb nevén a spárga - a tavasz első friss földajándékaihoz tartozik. Sajnos kissé mostoha, mert igen kevesen ismerik és fogyasztják, pedig az egyik legfinomabb zöldség. Ráadásul nagyon kevés főzést igényel, mondhatni villámételek készülhetnek...

bővebben

Az ókor növényi táplálkozása

MEZOPOTÁMIA A Tigris és az Eufrátesz folyó között élő sumér nép táplálkozásáról vallanak azok az agyagtáblák, melyek már ötezer évvel ezelőttről 100-féle leves és 20-féle sajt létezéséről írnak. A csodálatos gránátalma Mezopotámia területén előszeretettel...

bővebben

Epres palacsinta

Eper és tejszín édes palacsintatésztában. Kell ennél jobb desszert? Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 ek olaj, 3 dl tej, 3 dl szénsavas ásványvíz, ½ kk cukor, 1 kk só, csipet sütőpor, 40 dkg eper, 1 ek fruktóz (vagy cukor), 3 dl tejszín, 1 ek porcukor A palacsintatésztához...

bővebben
Oszd meg másokkal is
Lapozz bele a kiadványainkba!