108 teszt oldal

Palacsinta

Bár a palacsintát általában édességként tartjuk számon, ne feledjük, hogy sós töltelékkel és mártással ízletes főétel is lehet. Spenótszezonban kötelező! Hozzávalók A palacsintához: 20 dkg liszt ½ kávéskanál cukor 1 kávéskanál só késhegynyi sütőpor 3 dl tej 3 dl...

bővebben

Mérni a mérhetetlent? És miért?

Hogyan is lehetne lemérni mondjuk a tenger kékségét, a sziklák csöndjét, vagy a meditáció mélységét? Talán furcsán hangzik, de létezik olyan eszköz, ami utóbbit bizony képes számokká és grafikonokká alakítani. EMG-nek, elektromiográfiának hívják az eljárást, melynek...

bővebben

Hogyan tudod elkerülni az allergiát?

Több mint tíz éve költöztem vidékre, ahol akkor elég sok volt a parlagfű. Mindig attól rettegtem, hogy egy nap elkezd folyni az orrom, viszketni a szemem, és egész életemben szenvedni fogok, nem tudok többet kimenni nyugodtan a természetbe kirándulni, a virágok friss...

bővebben

Hogyan legyél egészséges vegetáriánus

A vegetáriánus életmódnak megvannak a maga előnyei: az embernek több az energiája, kevésbé szenved a civilizációs betegségektől, és környezettudatosabban él. Néhány fanatikus húsevő félelmével ellentétben a vegetarianizmus kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást...

bővebben

A vendég olyan, mint Isten

Amikor főzőtanfolyamot tartok, mindig elmondom a résztvevőknek, hogy az indiai konyhakultúra egy nagyon széles tudomány. Elválaszthatatlan a vallástól és az ájurvédától. A szokások és a hagyományok a több ezer éves védikus kultúra alapelvein nyugszanak. Bár ezt a...

bővebben

Legyen otthon aloéd!

Az aloét szanszkritül „kumarinak” hívják, amelynek a jelentése „istennő”. Ez a tisztelet nem véletlen. Az indiai nők időtlen idők óta használják szépségük megőrzésére, hiszen mindennapos használata késelteti az öregedés tüneteit. A nők szervezetére gyakorolt...

bővebben

Teacseppek – Borsmenta

Epehajtó hatása miatt használatos epehólyag-bántalmakban a renyhe összehúzódások, rendszertelen ürülés, pangás okozta tünetek csökkentésére, epekövek termelésének megelőzésére, epeúti fájdalmak csillapítására szolgál. Epehajtó szerként jól társítható az articsóka...

bővebben

Kötelek

Még mielőtt megszületnénk, és anyánk hasában növekedünk, oda vagyunk kötve egy helyhez, ahonnan mozdulni sem tudunk. A köldökzsinór ugyanakkor segít is minket, mivel hónapokon keresztül táplál, és az életünk függ tőle. Ez egy éltető forrás, és egyben börtönünk is....

bővebben

5+1 fájó igazság, ami jobbá teheti az életed

Összegyűjtöttem néhány fájó igazságot, amivel nem szeretünk szembesülni. Ennek ellenére rendszeresen, kellemetlen vendégként visszatérnek az életünkbe. Ilyenkor persze próbáljuk nem észrevenni őket, vagy csak újabb kudarcként éljük meg őket. Miért ne tekintsünk rájuk...

bővebben

Így étkezz nyáron

A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd, ilyenkor...

bővebben

Parázson sült kürtőskalács

Egy kellemes nyári napon, baráti társaságban remek program a kürtőskalács sütés. Igaz, kell hozzá sütőfa, de ezt kirakodóvásárokban könnyen beszerezhetjük. A kürtőskalács elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csupán időigényes, hiszen meg kell várni, míg leég a tűz és...

bővebben

Mit – és hogyan – rejtsen a bőröndöd?

Mindenkinek ismerős az a néhány, nyaralás előtti, minden alkalommal megjelenő, frusztráló kérdés, ami nem épp a nyaralásra való ráhangolódást segíti: Mit vigyünk el? Mi maradjon itthon? Mi mindent fogunk majd biztosan itthon felejteni? Nos, reméljük, hogy ez a biztos...

bővebben

Védikus esküvő

Az esküvői szertartás az emberiség történetével egyidős. Nem volt olyan idő, amikor ne házasodtak volna, és remélhetőleg nem is lesz olyan kor, mely feleslegesnek titulálná eme esemény szentségét és fontosságát. Az Isten előtt köttetett védikus esküvő számos mozzanata...

bővebben

Étkezz és főzz szezonálisan! – Június-Július

ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • cukkini • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kelkáposzta • kínai kel • mángold • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • tök • uborka • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye •...

bővebben

Befőzés, tartósítás

Ezekben a hónapokban megkezdődnek a befőzési munkák is. Hogy miért érdemes tartósítással foglalkozni? A gyümölcsök víztartalmának élettani szempontból fontos szerepe van, cukortartalma kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, vitamintartalma igen magas,...

bővebben

Teacseppek – Fodormenta

Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A népi gyógyászat időnként használja étvágyjavító, emésztés serkentő és szélhajtó hatása miatt. Az illóolajat megfázás elleni inhaláló- és...

bővebben

Jóga ászana – Saspóz – Garudászana

A kivitelezés lépései Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést). 1. Hajlítsuk be a jobb térdünket, s vigyük a bal lábat a jobb térd...

bővebben

Sajtmártásban sült zöldségek

Egyszerű és ízletes étel, amely garantálja a napi vitamin- és tápanyagszükségletet. Hozzávalók: 2 kg vegyes zöldség felkockázva, darabokra vágva (krumpli, zöldborsó, sárgarépa, karfiol, spárga, sütőtök, zöldbab); 1,5 dl vaj; ½ kk asafoetida; ½ kk őrölt szerecsendió;...

bővebben

Gyermekjóga

A jógáról már mindenki hallott, tudjuk, hogy évezredekkel ezelőtt keletkezett. Lényege a szellemisége, a belső teljességre való törekvés. a belső béke, harmónia megvalósítása. Itt nem versenyre készülés folyik, nemcsak a legjobbaknak ad sikerélményt és örömöt, ezért...

bővebben

Kit érdekel a jóga?!

Ha te olvasod a 108 Magazint (úgy tűnik, olvasod), és címe alapján belekezdtél ebbe a cikkbe is (úgy tűnik, belekezdtél), akkor feltételezhetjük, hogy téged valamennyire igen. Pedig maga a jóga tulajdonképpen alig érdekes... Egy néhányezer éves találmány arra az...

bővebben

Csodákra képes színek

„Mostan színes tintákról álmodom...” – írja Kosztolányi, aki egy egész verset szánt annak, hogy kifejtse, a színek egész életünket végigkísérik, befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, egyeseket emlékekhez, személyekhez tudunk kötni, vagy akár meghatározhatják...

bővebben

Étkezz és főzz szezonálisan! – Május-Június

ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • cukkini • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kelkáposzta • kínai kel • mángold • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • tök • uborka • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye •...

bővebben

A stressz természete

Napjainkban a föld lakosságának nagy része nap mint nap találkozik a stresszel. Időnként az ember kilátástalan helyzetben találja magát, s ez újra és újra megismétlődik. A stressz hatására megromlik az egészsége, és egyre nehezebben tájékozódik az életében. A közeli...

bővebben

A lélek számít, nem az évek

Ki ne szeretne mindig ragyogóan feszes bőrt, üde és fiatalos pofikát? Talán mindannyian kicsit hátráltatni szeretnénk az öregedést, és talán picit félünk is tőle: – Hogyan fogom majd vonzónak érzeni magam ráncosan? A párom majd nem hagy el egy fiatalabbért? Nem kéne...

bővebben

Zöldborsós parata

A parata gazdag indiai lepényféle, mely igazán Punjáb tartományban népszerû, ahol hatalmasra nyújtják. Gyakran regggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Tálalhatjuk szabdzsival vagy csatnival, esetleg uborka raitával. Többféle...

bővebben
Oszd meg másokkal is
Lapozz bele a kiadványainkba!