108 teszt oldal

Napraforgógombócos zöldségleves

Hozzávalók 6 adaghoz a leveshez: · 1 liternyi vegyes idényzöldség (zsenge sárgarépa, petrezselyemgyökér, karfiol, karalábé, újkrumpli stb.) · 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj · 2 liter víz · 2 evőkanál sós paprikakrém · 1 kis csokor petrezselyemzöld a...

bővebben

Mikor leszel végre normális?

Egy kedves ismerősöm tudja, hogy nem eszem húst, halat, tojást, hagymát, nem iszom alkoholt. Néha, amikor náluk vacsorázom, ezt tiszteletben tartja, és olyan ételeket készít, amit én is fogyaszthatok. Persze időnként viccesen felteszi a kérdést, hogy mikor leszek...

bővebben

Reform mézes puszedli

Az alábbi recept előnye, hogy nem kell hűtőbe tenni a tésztát, hanem azonnal készíthető. Hozzávalók: 90 dkg liszt (60 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt+30 dkg finomliszt); 12-14 dkg barna cukor vagy nádcukor; 2 dl olvasztott méz; 10 dkg pálmazsír vagy...

bővebben

Somlói galuska

Hozzávalók: A tojás nélküli piskótához: 2 dl tej, 1 dl olaj, 2 ek joghurt, 20 dkg liszt, 12 dkg cukor, egy csipet só, 1 kk szódabikarbóna, 1 kk sütőpor a krémhez: 5 dl tej, 2 dl habtejszín, egy csomag bourbon vaníliás pudingpor, 5-6 ek cukor továbbá: 2 dl tej, egy...

bővebben

Tavaszi nagytakarítás jógiknak

A tisztaság fél egészség – tartja a régi mondás, valamint a gyakorlaton alapuló józan ész. De micsodánk legyen tiszta? A lakás? A test? Kívül vagy belül? Az elme? Az energiarendszer? És mennyi az elegendő tisztaság, hol a határ az egészség és a tisztaságmánia között?...

bővebben

Amalgámtömés – Méreg a fogban?

Az amalgám fogászati alkalmazása Európában először Franciaországban, az 1830-as években kezdődött. Fő összetevői a higanyon kívül az ezüst, az ón, a réz, esetenként a cink. Az egészségre káros hatása már több mint száz éve vizsgált kérdés, de még ma is szinte minden...

bővebben

Teacseppek – Kakukkfű

A kakukkfű a görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget. Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja...

bővebben

Jóga ászana – Félholdállás – Ardha-csandrászana

A kivitelezés lépései Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést). 1. Emeljük a karokat a fej fölé. A tenyereket összeérintve...

bővebben

A só

A só minden háztartásban fellelhető, mégis kevesen tudják, mennyi mindenre használható az ételízesítésen kívül. Pedig nagyanyáink idejében, mikor még nem ontotta el a boltok polcait a tisztítószerek egész arzenálja, ilyen egyszerű anyagokat használtak mindenféle...

bővebben

A talpmasszázs gyógyító ereje

A talp sokat elárul tulajdonosáról. Formája, színe, egy tyúkszem vagy bőrkeményedés mind mind jelzés a gyógyító számára. A talpon minden szervnek megvan az idegleképezése, melynek masszírozásával hatni tudunk a hozzá tartozó szervre, és képesek vagyunk beindítani a...

bővebben

Ünnepi asztalra – Töltött káposzta

A téli ünnepek kellemes velejárói ennek az évszaknak. Ilyenkor kalóriadúsabb ételeket is fogyaszthatunk, hiszen a hidegben szervezetünk több energiát használ fel. A téli vitaminbevitel során tartsuk szem előtt, hogy a külföldről behozott zöldségek, gyümölcsök helyett...

bővebben

Sóskamártás

Nem is lehetne aktuálisabb ételt ajánlani, hiszen a friss sóska a tavasz első hírnökei közé tartozik. Elkészítése gyors és egyszerű. És persze a hosszú tél után kifejezetten ínycsiklandó finomság is, hiszen ilyenkor nagyon vágyunk már a friss zöldekre. Hozzávalók 2...

bővebben

Francia saláta

Klasszikus főtt saláta, mely kiváló köret, nagyszerű vendégváró, ünnepi asztalok tartozéka. Hozzávalók: 30 dkg zöldborsót; 20 dkg sárgarépa; 20 dkg krumpli; 1 közepes alma; 3 közepes méretű savanyú uborka; 4 dl tejföl; 2 tk mustár; 1 kk cukor; 2 kk só; 1 tk citromlé;...

bővebben

Ájurvédikus életmód

Az Ájurvéda, úgy is mint a jógának egy ágazata, tulajdonképpen a gyógyításnak egy békés, (szattvikus) módja. A szattvikus gyógymódok természetesek, erőszakmentesek, nem okoznak megrázkódtatást, jelenlétük nem tolakodó. Aromaterápiás, gyógyfüvekkel és étrenddel...

bővebben

Egy inspiráló történet

Megtisztelő kérésnek teszek eleget, azzal hogy tollat ragadtam. Én is azok közé tartozom, aki igen pesszimisták és gyanakvóak minden új vonatkozásában. Állandó ellenérveket keresnek mindennel szemben, ami nem „a jól bevált” jelzővel illethető. Azt gondolom, illetve be...

bővebben

Ismerkedjünk meg a spárgával

A spárga az egyik legkorábbi tavaszi zöldség, amely már áprilisban megjelenik a piacon. Friss ízével sokakat elvarázsol. Miután könnyen emészthető és kevés kalóriát tartalmaz, kiváló alapanyag diétás ételek készítéséhez is. Igazi európai idényzöldség, amely nagyjból...

bővebben

Növekvő élelmiszerárak

Az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk, hogy 20 %-kal emelkedtek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt, mivel az egyre nagyobb szárazság és a beporzás eddig ismeretlen nehézségei is több feladatot igényelnek. A hőmérséklet emelkedése szárazságot okoz, ami...

bővebben

Teacseppek – Zsálya tea

Jelenleg a harmadik fűszerkertemet építem-ültetem és elmondhatom, hogy bár sosem volt gondom a gyógynövények telepítésével, a zsálya különösen hálás növénynek bizonyult. Nem sok gondoskodást igényel, jól tűri a nyarat is a telet is. Metszeni vagy visszavágni sem...

bővebben

Fenntartható ökoház

Energiatakarékos, környezetbarát, megtérülő fenntartás, megújuló energiaforrások, újrahasznosítás. Napról-napra lényegesebb kérdéssé válik a környezettudatos élet és annak jelentősége, hogy megőrizzük bolygónkat a jövő nemzedékei számára. Szól a fáma, csöpög a csapból...

bővebben

Élvezzük a spenótszezont!

A tavaszi napsugarak beköszöntével megjelennek a kertekben és a zöldségesekben a friss, ropogós, üde spenótlevelek. Bár a gyerekek többsége nem kedveli, nagyon egészséges, vitamindús zöldféle, amely rendkívül gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, favonoidokban és...

bővebben

Tavaszi nagytakarítás

A hosszú tél után szervezetünk vitamintartalékai kimerülnek. Tavasszal feléled a természet, ezért kiváló időszak ez a méregtelenítésre. Akkor se ijedjünk meg, ha még sosem végeztünk méregtelenítő kúrát, hiszen nem kell rögtön hosszadalmas böjtökbe vágni, egy kis...

bővebben

Búzafűlé

Napjainkban az emberek egyre több szintetikus és vegyszerrel kezelt ételt fogyasztanak. A sok stressz és a véget nem érő problémák korát éljük, amik megviselik a testünket és szellemünket is. E behatások ellen a szervezetünknek is védekeznie kell, hiszen nem lehet a...

bővebben

Zöldségtorta

Ez a szép színes zöldségtorta néhány maradék zöldségből is elkészíthető. Kiváló vacsora vagy ebéd – némi kiegészítővel –, de útravalónak is alkalmas. Hidegen és melegen egyaránt ízletes. Hozzávalók A tésztához: 20 dkg liszt; 1 tk só; 5 dkg vaj; kb. fél dl víz. A...

bővebben

Szilvás lepény

Nagy tepsire való adag HOZZÁVALÓK: A tésztához: 40 dkg liszt; 15 dkg cukor; 1 dl olaj; 1 dkg élesztő; egy csipet só; 2,5 –3 dl langyos tej. A tetejére: 1 kg szilva; cukor és fahéj a szóráshoz; 10 dkg dió. A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az...

bővebben

Paradicsomos zöldségleves

Friss, savanykás, tápláló leves. A curry igazán izgalmas ízt ad neki. Néha natúr joghurtot is keverek bele, úgy még laktatóbb. Hozzávalók 4 tányérhoz: 2 zsenge cukkíni, 3-4 szem újkrumpli, 1 vöröshagyma, 1 répa, 2 dl paradicsomlé, 1 kanál olívaolaj, 1 kiskanál...

bővebben

Teacseppek – Mezei cickafark

Kamazulén-tartalmának köszönhetően a kamillához hasonló, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmazzák étvágytalanság, valamint a gyomor-bél-epetájék enyhébb, görcsökkel járó panaszainak kezelésére, de emésztési zavarokra (epe- és...

bővebben

Rakott brokkoli

HOZZÁVALÓK · 50 dkg brokkoli · 1 kávéskanál só · 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj a mártás darabos részéhez: · a brokkoli szára · 20 dkg sárgarépa · 10 dkg fehérrépa · 20 dkg áztatott napraforgómag a mártás „selymes” részéhez: · 2 közepes paradicsom · 2 paprika · 1/2...

bővebben

Zellerkrémleves

Bár a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, mégis ajánlom mindenkinek ezt az ízletes, ugyanakkor nagyon egészséges levest. A zeller rendkívül sok szerves anyagot, sót tartalmaz, és ezek nagymértékben hozzájárulnak a vér...

bővebben

Zsályafiltert a szemnek

Ez is egy régen bevált módszerem. Ha kötőhártya gyulladástól szenved bárki a környezetemben, mindig jó szívvel ajánlom a zsályafiltert, mint praktikus megoldást. A szem gyulladásos betegségeire már gyerekkoromban is mindig gyógynövény teából készült borogatást kaptam....

bővebben

Aromaterápia a hétköznapokban

Már gyermekkoromban is sokat gondolkodtam azon, milyen furcsa, hogy ha megérzek egy ismerős illatot, rögtön feljön egy emlék arról, amikor ezt éreztem már. Ha megéreztem a fahéjas cukor illatát, rögtön nagymamám jutott eszembe, a vacsorára kapott tejbegrízek, melynek...

bővebben
Oszd meg másokkal is
Lapozz bele a kiadványainkba!