ADZUKI BAB, A GÉSÁK SZÉPSÉGTRÜKKJE

ADZUKI BAB, A GÉSÁK SZÉPSÉGTRÜKKJE

Az adzuki egy sötétvörös babféle kemény külső héjjal. Igen gazdag oldható rostokban, mely segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, és segíti az egészséges bélműködést. Nagyszerű forrása a magnézium, vas, cink, réz, kálium, mangán-és...

read more
Mossunk a természettel!

Mossunk a természettel!

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként eszébe. Jó tudni, hogy hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra.  Közülük a vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a...

read more
MIRE KÉPES AZ AKARATERŐ

MIRE KÉPES AZ AKARATERŐ

Rohanó világunkban mindenhonnan azt halljuk, hogy „étkezz egészségesen, menj el jógázni vagy futni, s akkor minden rendben lesz”! Ez a kijelentés gyakorta összefüggésben áll (állhat) a boldogság fogalmával, amely – véleményem szerint – ennél jóval összetettebb...

read more
CITROMOS-GYÖMBÉRES SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

CITROMOS-GYÖMBÉRES SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) ½ fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 tk olívaolaj 5-6 db sárgarépa 1 db citrom frissen facsart leve 1 marék friss petrezselyem 1 tk frissen reszelt gyömbér 1 db (bio) zöldségleves kocka, Himalája só, őrölt fekete bors, ½ tk őrölt...

read more
Példaképeink

Példaképeink

Mindenkinek vannak példaképei: ikonok, barátok, családtagok. Az enyém Audrey Hepburn. Sokan egy híres színésznőnek látják, aki Oscar-díjat kapott, Givenchy múzsája és barátja volt, egy mindig nagyon vékony és gyönyörű nő. Bennem egy másik kép is él róla. Hihetetlen...

read more
Édesburgonya-padlizsán gratin

Édesburgonya-padlizsán gratin

HOZZÁVALÓK (4 személyre) 500 g édesburgonya / batáta 1 db nagyobb méretű padlizsán 200 g kecskesajt 2 dl főzőtejszín (én szóját használtam) 1 dl tetszés szerinti tej (én rizstejet használtam) 2-3 gerezd fokhagyma 1 tk Himalája só, 1 kk őrölt fehér bors, 1 ek szárított...

read more
Lélekemelő illatok

Lélekemelő illatok

Már csak az utcákon heverő elárvult fenyőfák őrzik a karácsony ünnepi emlékét. Mindaz, amire heteken át készültünk és várakoztunk, egy szempillantás alatt elmúlt. És a nyomában nem maradt más, csak a hosszú sorban állás a zsúfolt üzletekben a felesleg ajándékokkal a...

read more
Vegán fasírt zelleres paradicsompürében

Vegán fasírt zelleres paradicsompürében

Hozzávalók: (kb. 4 adag): a gombócokhoz: 30 dkg füstölt ízű tofu só 1 cikk fokhagyma (én 1 mokkáskanál ördöggyökérport /(asafoetida, hing/ használtam helyette) én most falafel fűszer keveréket használtam, de bármilyen fűszer jó, amit szeretünk a fasírtokba 1,5-2...

read more
Vaszatival egy sikeres új évért

Vaszatival egy sikeres új évért

A karácsony utáni nyugalmasabb, lelassult napok kiválóan alkalmasak arra, hogy értékeljük az elmúlt évet, és kitűzzük új céljainkat. Nem az ehhez hasonló újévi fogadalmakra gondolok, mint “az idén lefogyok”, “nem eszem több csokit”, stb., mert az ilyen fogadalmakat...

read more
Thermoleves

Thermoleves

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 500 g batáta hámozva, darabolva 1 evőkanálnyi zellergumó 1 evőkanálnyi fehérrépa fél vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 ek olaj 2 csipet szerecsendió 100 ml növényi főzőkrém (elhagyható) Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát,...

read more
Egészséges fogadalmak

Egészséges fogadalmak

Te is megfogadtál is valamit újévkor? Ha közte volt az is, hogy az egészségedre jobban ügyelsz, engedd meg, hogy adjak néhány tippet. Igyál időszakosan gyógyteákat! Amikor gyógyteákat szeretne valaki fogyasztani, és kutatásba kezd, azt látja, hogy szinte mindent...

read more
Édesköményes tészta pirított magvakkal

Édesköményes tészta pirított magvakkal

Hozzávalók:3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír)1 nagyobb édeskömény3 piros színű paprikacsipet asafoetida (más néven hing) elhagyható1 ek. oregánó1 ek. bazsalikom0,5 ek kakukkfű6 ek. napraforgómagsó víz250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta)A...

read more
Se veled, se nélküled

Se veled, se nélküled

Számtalan olyan partnerkapcsolatot látok manapság, amelyekre sem azt nem lehet mondani, hogy igazán együtt vannak, sem azt, hogy nincsenek együtt. Valamiért az embereknek megéri bizonyos korlátozott felelősséget biztosító tényezőket beépíteni a kapcsolatukba, és így a...

read more
Fűszeres magpástétom

Fűszeres magpástétom

Hozzávalók: 30 dkg napraforgómag, lenmag, szezámmag keverék 1 szelet kápiapaprika  ¾ kk hing (helyette 1-2 cikk fokhagyma) 2 ek élesztőpehely (elmaradhat) egy csipet őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 tk citromlé ¼ kk kurkuma 2 kk só egy csokor petrezselyem...

read more
Édes élet

Édes élet

A január a nagy fogadalmak, életmódváltások és diéták hónapja. Az új év kezdetekor új lappal szeretnénk belevágni mindenbe, szeretnék egészségesebbek, szebbek, izmosabbak lenni – persze minél hamarabb és könnyebben. Én átállási specialistaként ezzel foglalkozom – hogy...

read more
Narancsos gyömbérlekvár

Narancsos gyömbérlekvár

1 kg hámozott narancs kis kockákra vágva 20 dkg friss gyömbér vékony szeletekre vágva, majd egy része felcsíkozva, egy kicsi része pedig szinte pépesre vagdalva 1 db citrom kis kockákra vágva 1 narancs héja nagyon vékony csíkocskákra vágva 30 dkg barna cukor 1 zacskó...

read more
Téli egészség

Téli egészség

A Csaraka Szamhitá szerint, ha az ember elsajátítja az évszakoknak megfelelő szokásokat és étrendet, nem kimerül, legyengül tavaszra, hanem egyenesen megnövekszik az ereje. Ehhez persze ismernünk kellene az évszakok természetét, a dósákra gyakorolt hatását, a...

read more
Szezámos sütőtökkrém

Szezámos sütőtökkrém

Hozzávalók: egy adag sütőtök, előzőleg megsütve fahéjjal, csipet sóval, olívaolajjal 1-2 evőkanál szezám paszta (tahini) 3-4 evőkanál görög joghurt fokhagyma reszelve vagy granulátum só szezámmagok (fehér és/vagy fekete) kevés juharsziprup (eredetileg datolyaszirup)...

read more
Háborús karácsony este

Háborús karácsony este

1944 karácsonyának előestéjén békésen készültünk a vacsorára édesanyámmal és két öcsémmel, Imrével és Jóskával. Borókafenyős karácsonyfát díszítettünk. Két német katona volt nálunk beszállásolva, édesanyánk őket is meghívta hagyomány vacsorára, mely helyi szokás...

read more
A szaloncukor eredete

A szaloncukor eredete

Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívjuk szalonnak a szaloncukrot?  Menjünk vissza az abroncsos, földig érő szoknyák és fűzők korába, az 1800-as évek elejére.Akkor már nagyon régen szokás voltkarácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, de ez...

read more
Időtlen üzenetek

Időtlen üzenetek

Az ünnepek közeledtével még vannak, akik képeslapokat vásárolnak,gondosan válogatott szavakat rajzolnak rá, miközben távoli szeretteikre gondolnak, majd a postán útjukra engedik ezeket a szép, tartalmas papírokat. De vajon meddig tarthatjuk ezt a kedves szokást? A...

read more
A mézeskalács titkos hozzávalói

A mézeskalács titkos hozzávalói

Ha léteznek örömemberek, akkor bizonyossággal állíthatom, hogy találkoztam egyikükkel. Úgy hívják, hogy Deák Éva. Erős és meleg kezei alatt mesebeli mézeskalácsok születnek. A társaságában töltött idő alatt pedig láthatatlan ajándékokat csempész a szívünkbe. Az...

read more
Karácsonyi kisokos

Karácsonyi kisokos

A szaloncukor igazi hungarikum. Bár az ősét, a fondant cukrot francia mesterek készítették először, kizárólag magyar hagyomány ünnepi felhasználása. Az 1800-as évek végétől vált a szaloncukor (Jókai szerint szalonczukkedli) a gyümölcsök, a habcsók és a mézeskalács...

read more
Zöld karácsony

Zöld karácsony

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarlóéletmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie.Ha szeretnénk valóban zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet,sokat tudunk mi is tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.Számos tevékenységgel...

read more
Az Édenkert ígérete

Az Édenkert ígérete

A vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával,különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben. Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Jézus...

read more
Ha megállunk, felragyog az ég!

Ha megállunk, felragyog az ég!

Az Oxford street ragyogott. A kirakatok költeményekké váltak, téma és színkompozíciók keltek életre, majdnem belépőjegyeket lehetett szedni azért, hogy a járókelők megnézhessék őket. Hírértéket képviseltek az üzletek ezekben a napokban. Magával ragadott a forgatag, a...

read more
Gluténmentes lekváros linzer

Gluténmentes lekváros linzer

Hozzávalók kb. 15 darabhoz: 15dkg rizsliszt és hajdinaliszt vegyesen 5dkg nyírfacukor fél mokkáskanál szódabikarbóna 7dkg vaj fél deci citromlé csipet só Töltelékhez: bármilyen lekvár A lisztet, szódabikarbónát és a cukrot összekevertem, elmorzsoltam a vajat benne,...

read more
Szereted a karácsonyt?

Szereted a karácsonyt?

Vaszatival a boldog ünnepnapokért Párévvel ezelőtt egy bő harminc fős csoportot a karácsonyról kérdeztünk. Kíváncsiak voltunk, náluk hogyan zajlik az ünneplés,mit csinálnak karácsonykor, hol, kivel és hogyan töltik az ünnepeket. A válaszok megdöbbentőek voltak…...

read more
Téli édes kardamomos sütőtökkrémleves

Téli édes kardamomos sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma 80 dkg sütőtök 1 nagyobb édesburgonya 3 kicsi sárgarépa 2 fej alma (minél édesebb fajtából) 3x1cm-es friss gyömbér kókuszzsír rizsszirup (vagy bármilyen folyékony édesítőszer, pl agavészirup) őrölt szerecsendió őrölt fehérbors 3...

read more