108 teszt oldal

Fánk

Hozzávalók: 3 dl meleg tej, 2,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg fehérliszt, egy csipet só Először elkészítjük a kovászt. Egy dl meleg tejben elkeverjük az élesztőt, teszünk hozzá 1 evőkanál cukrot és 2...

bővebben

Sajtos kelt pogácsa

Olcsó és légiesen könnyű pogácsa, amely frissen az igazi. Hozzávalók: 1 db nagyobb krumpli, 1/2 kg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só, 1,5 dl olaj, 2,5 dl tej, 15 dkg trappista sajt reszelve A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és...

bővebben

Ősi gabonák – A quinoa (kínva)

Az inkák szent gabonája, a Magok Anyja. Leginkább a köleshez hasonlító, apró magvú növény. Peruban 5000 éve termesztik, és az inkák aranyaként emlegetik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék. A növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az...

bővebben
Embertípusok : a tavasz

Embertípusok : a tavasz

Évszakoknak megfelelően négyféle embert különböztethetünk meg: a tavasz, nyár, ősz és a tél típust. Mindegyik más és más jellemzőkkel bír, éppen ezért különböző dolgokra kell figyelmet fordítanunk a sminkelés vagy éppen az öltözködés terén. A tavasz típus...

bővebben

Grissini

A grissini egy olasz, sós ropogtatnivaló, amit előételként, salátához vagy csak úgy magában esznek. Kitűnő vendégváró. Hozzávalók: 25 dkg fehér tönköly kenyérliszt; 0,5 dkg élesztő; ½ tk cukor; 3 tk Bio Toskana fűszersó (összetevők: Himalaya kristálysó, bazsalikom,...

bővebben

Lecsós rakott köles

A köles méltatlanul elfeledett, de szerencsére újra reneszánszát élő gabona, mely használatát érdemes gyakoribbá tenni a konyhában. Hozzávalók: 25 dkg köles; 3 ek olaj; 3 TV paprika csíkokra vágva; ¼ kk asafoetida; 1 kisebb cukkini; 3 paradicsom felkockázva; 1 kk...

bővebben

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

A FÖLD NAPJA 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista, Dennis Hayes és társai talán nem is sejtették, hogy a természetért, és a bolygóért felszólaló kezdeményezésük világméreteket ölt majd. Ezen a napon indult útjára a „Föld napja” mozgalom, mely mögé...

bővebben

Teacseppek – A fahéj

A népi gyógyászatban alkalmazása széleskörű, felhasználják emesztési zavarok, étvágytalanság, hányás, hasmenés, menstruációs panaszok, lumbagó, meghűlési panaszok és asztma kezelése esetében is. A kérget és az illóolajat fito- és aromaterápiás kezeléseknél egyaránt...

bővebben

Teacseppek – Almahéj tea

Mindenki tudja, hogy milyen egészséges az alma, milyen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, az ecettől az illatos fahéjas pitéken át, akár az arcunkra is kenhető almareszelékes arctisztítóig. Ne hagyjuk ki az almateát se!...

bővebben

A gyógyulás pszichológiája

Csodálatos gyógyulások nincsenek, csak idáig nem értettük, hogy milyen mentális változásokon megy keresztül a beteg, melynek hatására a szervezet elindul a gyógyulás útján. A gyógyulás pszichológiája egy mélyreható kutatás eredménye. Az eredmény lényege, hogy a...

bővebben

Poratka-allergia

Sokan úgy vélik, hogy a házi por allergiát a házban összegyűlt por mennyisége váltja ki. Ám a porallergia igazi okozója a poratka (Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet), amely az emberek elhalt hámsejtjeivel táplálkozik. A poratka...

bővebben

Indiai mungóbableves

Indiában a szárított borsó- és babféléket gyûjtő néven dhálnak nevezik, csakúgy, mint a belőlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen főétkezésből sem. A dhálok vasban és B-vitaminban gazdagok, és a védikus étkezésben a protein fő forrásai. A védikus...

bővebben

Alu patra – Fűszeres burgonyatekercs

Hozzávalók: 5 közepes burgonya; 1 ek kókuszreszelék; 1 ek szezámmag; 1 kk barna cukor; 1 ek finomra reszelt friss gyömbér; 2 zöldpaprika, finomra vágva; 1 ek finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem zöldje; 2 kk garam masala; 2 kk só; 1 ek citromlé; 1 ek...

bővebben

Hajdinagombóc friss salátával

A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélek családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kálciumban és magnéziumban. Erősiti a kötőszöveteket és az érrendszert,...

bővebben

Jóga ászana – Tevepóz – Usztrászana

A kivitelezés lépései Kiindulási póz (sthiti): A térden és a lábfejeken ülve, kezek a combon nyugszanak. 1. Egyenesedjünk fel térdelő állásba. (1. kép) 2. Tenyereinket helyezzük a csípőnkre (az ujjaink nézhetnek előre, vagy a talaj irányába, a térdhajlat felé), majd...

bővebben

A hely, ahol élünk

Mielőtt leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkoztam, mit lehetne kiemelni, ha az egészségről ír valaki. Aztán rájöttem, hogy nem szedhető darabokra a téma, hiszen nagyon összetett. Fontos hogyan eszünk, mennyit mozgunk, mennyi stressznek tesszük ki magunkat,...

bővebben

Tanuld az életet!

Pár éve felkért egy életmódközpont, hogy tartsak egy két alkalmas előadást az ájurvédáról. Először rengeteg fejtörést okozott. Elképzelni sem tudtam, hogy egy két alkalmas hétvégi előadásban mit lehet elmondani az ájurvédáról, úgy, hogy az érthető legyen mindenki...

bővebben

Savanyúkáposzta készítés

A savanyúkáposzta remek C-vitamin forrás, aminek elkészítése nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni, hiszen sokkal jobb saját készítésű savanyúkáposztából főzni. Erre a célra kiváló a kerámiahordó, amely már 5 l-es űrtartalommal is kapható. Hozzávalók: 5 fej káposzta; 3...

bővebben

Káposztás lepény

A fejes káposzta sokoldalú zöldség, ám úgy gondolom, méltánytalanul elhanyagolt. Egész évben kapható, olcsó, és vitaminokban gazdag. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, emellett megtalálható benne az E- valamint a B1- és K-vitamin. Kalcium- és vastartalma is...

bővebben

A nő valódi ékszere

Az indiai festményeken, az esküvői szertartásokon vagy ünnepeken készült képeken legelőször a csillogó karkötők, smaragddal, rubinnal és zafírral kirakott arany nyakékek és fülbevalók, hajdíszek ejtik rabul a tekintetünket. Ha azonban megfigyeljük a nőt, aki viseli...

bővebben

Sós túrórúd

Nagyszerű vendégváró sütemény, mely annál jobb, minél többet áll a hűtőben. Bár nem hajtogatott tészta, nagyon szép magasra emelkedik, egészen úgy néz ki, mintha hajtogatva lenne. Hozzávalók: 50 dkg liszt; 50 dkg túró; 50 dkg vaj; 3 kk só. A tetejére: 1/2 dl tej; 1...

bővebben

Április a biokertben

A korai vetésű fajokat néhány hét leforgása alatt sikerült a helyükre tennünk: szabadföldbe vagy palántanevelési céllal tejfölös poharakba. A talajt idén csak viszonylag kis területen ajándékoztuk meg komposzttal. Bár a bio zöldségtermesztés egyik lényeges eleme a...

bővebben

Étkezz és főzz szezonálisan! – Április-Május

ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kínai kel • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye • dió • eper •...

bővebben
Oszd meg másokkal is
Lapozz bele a kiadványainkba!