Fánk
Hozzávalók: 3 dl meleg tej, 2,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg fehérliszt, egy csipet só Először elkészítjük a kovászt. Egy dl meleg tejben elkeverjük az élesztőt, teszünk hozzá 1 evőkanál cukrot és 2...
Sajtos kelt pogácsa
Olcsó és légiesen könnyű pogácsa, amely frissen az igazi. Hozzávalók: 1 db nagyobb krumpli, 1/2 kg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só, 1,5 dl olaj, 2,5 dl tej, 15 dkg trappista sajt reszelve A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és...
Ősi gabonák – A quinoa (kínva)
Az inkák szent gabonája, a Magok Anyja. Leginkább a köleshez hasonlító, apró magvú növény. Peruban 5000 éve termesztik, és az inkák aranyaként emlegetik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék. A növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az...
Hogyan válassz jógaiskolát? – Avagy: néhány tanács egy gyönyörű utazás megkezdése előtt
Hogyan válassz magadnak jógaiskolát – úgy értve, azon kívül, hogy közel legyen hozzád, számodra megfelelő időben legyenek az órák, és hallomásból szimpatikus legyen? Hát, ezeken felül talán nem sok választásod marad. Mégis, ha benned fölmerült a kérdés – hogyan találj...
Embertípusok : a tavasz
Évszakoknak megfelelően négyféle embert különböztethetünk meg: a tavasz, nyár, ősz és a tél típust. Mindegyik más és más jellemzőkkel bír, éppen ezért különböző dolgokra kell figyelmet fordítanunk a sminkelés vagy éppen az öltözködés terén. A tavasz típus...
Jóga ászana – Kinyújtott lábak póza – Uttána pádászana
A kivitelezés lépései A fekvő helyzetű ászanák kiindulási póza (szthiti): A földön hanyatt fekve a lábak lazán kis terpeszben egymás mellett nyugszanak. A karok kinyújtva a törzs mellett, a tenyerek az ég felé fordulnak. (Savászana) 1. Kilégzéssel emeljük fel a...
Grissini
A grissini egy olasz, sós ropogtatnivaló, amit előételként, salátához vagy csak úgy magában esznek. Kitűnő vendégváró. Hozzávalók: 25 dkg fehér tönköly kenyérliszt; 0,5 dkg élesztő; ½ tk cukor; 3 tk Bio Toskana fűszersó (összetevők: Himalaya kristálysó, bazsalikom,...
Lecsós rakott köles
A köles méltatlanul elfeledett, de szerencsére újra reneszánszát élő gabona, mely használatát érdemes gyakoribbá tenni a konyhában. Hozzávalók: 25 dkg köles; 3 ek olaj; 3 TV paprika csíkokra vágva; ¼ kk asafoetida; 1 kisebb cukkini; 3 paradicsom felkockázva; 1 kk...
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
A FÖLD NAPJA 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista, Dennis Hayes és társai talán nem is sejtették, hogy a természetért, és a bolygóért felszólaló kezdeményezésük világméreteket ölt majd. Ezen a napon indult útjára a „Föld napja” mozgalom, mely mögé...
Vegyszerallergia – Káros vegyszerek az otthonunkban
Az allergiás megbetegedések számának jelentős megnövekedése komoly problémákat okoz mindennapi életünk során. Az allergia elleni harc legfontosabb állomása a prevenció. Az allergének nagy százaléka beltéri környezetünkben fordul elő, ilyen a házi por atka, állatszőr,...
Teacseppek – A fahéj
A népi gyógyászatban alkalmazása széleskörű, felhasználják emesztési zavarok, étvágytalanság, hányás, hasmenés, menstruációs panaszok, lumbagó, meghűlési panaszok és asztma kezelése esetében is. A kérget és az illóolajat fito- és aromaterápiás kezeléseknél egyaránt...
Teacseppek – Almahéj tea
Mindenki tudja, hogy milyen egészséges az alma, milyen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, az ecettől az illatos fahéjas pitéken át, akár az arcunkra is kenhető almareszelékes arctisztítóig. Ne hagyjuk ki az almateát se!...
A gyógyulás pszichológiája
Csodálatos gyógyulások nincsenek, csak idáig nem értettük, hogy milyen mentális változásokon megy keresztül a beteg, melynek hatására a szervezet elindul a gyógyulás útján. A gyógyulás pszichológiája egy mélyreható kutatás eredménye. Az eredmény lényege, hogy a...
Poratka-allergia
Sokan úgy vélik, hogy a házi por allergiát a házban összegyűlt por mennyisége váltja ki. Ám a porallergia igazi okozója a poratka (Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet), amely az emberek elhalt hámsejtjeivel táplálkozik. A poratka...
Indiai mungóbableves
Indiában a szárított borsó- és babféléket gyûjtő néven dhálnak nevezik, csakúgy, mint a belőlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen főétkezésből sem. A dhálok vasban és B-vitaminban gazdagok, és a védikus étkezésben a protein fő forrásai. A védikus...
Alu patra – Fűszeres burgonyatekercs
Hozzávalók: 5 közepes burgonya; 1 ek kókuszreszelék; 1 ek szezámmag; 1 kk barna cukor; 1 ek finomra reszelt friss gyömbér; 2 zöldpaprika, finomra vágva; 1 ek finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem zöldje; 2 kk garam masala; 2 kk só; 1 ek citromlé; 1 ek...
Hajdinagombóc friss salátával
A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélek családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kálciumban és magnéziumban. Erősiti a kötőszöveteket és az érrendszert,...
Jóga ászana – Tevepóz – Usztrászana
A kivitelezés lépései Kiindulási póz (sthiti): A térden és a lábfejeken ülve, kezek a combon nyugszanak. 1. Egyenesedjünk fel térdelő állásba. (1. kép) 2. Tenyereinket helyezzük a csípőnkre (az ujjaink nézhetnek előre, vagy a talaj irányába, a térdhajlat felé), majd...
A hely, ahol élünk
Mielőtt leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkoztam, mit lehetne kiemelni, ha az egészségről ír valaki. Aztán rájöttem, hogy nem szedhető darabokra a téma, hiszen nagyon összetett. Fontos hogyan eszünk, mennyit mozgunk, mennyi stressznek tesszük ki magunkat,...
Tanuld az életet!
Pár éve felkért egy életmódközpont, hogy tartsak egy két alkalmas előadást az ájurvédáról. Először rengeteg fejtörést okozott. Elképzelni sem tudtam, hogy egy két alkalmas hétvégi előadásban mit lehet elmondani az ájurvédáról, úgy, hogy az érthető legyen mindenki...
„Gyökerek és szárnyak” – Néhány gondolat a családállításról
Miért történik velem ez? Miért szembesülök ugyanazokkal a problémákkal kapcsolataimban, anyagi helyzetemben, hivatásomban, akár legjobb szándékom ellenére? Miért nem jutok ötről a hatra, pedig talán évek óta önismereti sőt spirituális úton járok? A Bert Hellinger...
Savanyúkáposzta készítés
A savanyúkáposzta remek C-vitamin forrás, aminek elkészítése nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni, hiszen sokkal jobb saját készítésű savanyúkáposztából főzni. Erre a célra kiváló a kerámiahordó, amely már 5 l-es űrtartalommal is kapható. Hozzávalók: 5 fej káposzta; 3...
Káposztás lepény
A fejes káposzta sokoldalú zöldség, ám úgy gondolom, méltánytalanul elhanyagolt. Egész évben kapható, olcsó, és vitaminokban gazdag. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, emellett megtalálható benne az E- valamint a B1- és K-vitamin. Kalcium- és vastartalma is...
A nő valódi ékszere
Az indiai festményeken, az esküvői szertartásokon vagy ünnepeken készült képeken legelőször a csillogó karkötők, smaragddal, rubinnal és zafírral kirakott arany nyakékek és fülbevalók, hajdíszek ejtik rabul a tekintetünket. Ha azonban megfigyeljük a nőt, aki viseli...
Jóga ászana – Az akarat életenergiájának póza – Dzsivabalászana
A kivitelezés lépései Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést). 1. Helyezzük lábfejeinket vállszélességben a talajra úgy, hogy...
Sós túrórúd
Nagyszerű vendégváró sütemény, mely annál jobb, minél többet áll a hűtőben. Bár nem hajtogatott tészta, nagyon szép magasra emelkedik, egészen úgy néz ki, mintha hajtogatva lenne. Hozzávalók: 50 dkg liszt; 50 dkg túró; 50 dkg vaj; 3 kk só. A tetejére: 1/2 dl tej; 1...
Természetes zsírégetés ájurvédikus masszázzsal
Az ájurvéda az emberiség egyik legrégebbi tudása mely a gyógyítás szolgálatában áll. A test-lélekszellem harmóniájának kialakítása, megtartása és az egészséges állapot megőrzése a célja. Az ájurvédikus masszázsok számos egészségi problémát tudnak kezelni közöttük az...
Táplálék allergiák – Gluténmentes élet
Egészség, Konyha, Vegetáriánus receptek
Csak pár hónapja derült ki, hogy születésem óta lisztérzékeny vagyok. Meglepődtem, hányan járnak hasonló cipőben, és milyen sokan vannak, akinek fogalmuk sincs arról, mi okozza egészségügyi problémáit. A háttérben nagyon sok esetben a gluténérzékenység található. Mi...
Április a biokertben
A korai vetésű fajokat néhány hét leforgása alatt sikerült a helyükre tennünk: szabadföldbe vagy palántanevelési céllal tejfölös poharakba. A talajt idén csak viszonylag kis területen ajándékoztuk meg komposzttal. Bár a bio zöldségtermesztés egyik lényeges eleme a...
Étkezz és főzz szezonálisan! – Április-Május
ZÖLDSÉGEK: • brokkoli • burgonya • cékla • fejes káposzta • fejes saláta • karalábé • karfiol • kelbimbó • kínai kel • retek • sárgarépa • spárga • spenót • sóska • zeller • zöldborsó GYÜMÖLCSÖK: • alma • cseresznye • dió • eper •...